Thailanda: turism, sejur si vacanta – Thaistory.ro
Thailanda noastra. Oameni, experiente si povesti culese de o familie îndragostita de aceasta tara
Royal-Silk-HolidaysExperiente

14/08/2011

Despre vampiri frumosi si sexy: o sueta in Koh Phangan

More articles by »
Written by:
Tags: , ,
Dracula-catalin-gruia2

Cum m-am imprietenit cu o localnica indragostita de vampiri frumosi si sexy, intr-un salon de masaj thailandez din Koh Phangan.

Foto coperta carte: Bogdan Croitoru

“Vampires are so sexy”, mi-a spus Natty intr-una din datile in care am mers la salonul de masaj din Chaloklum (Koh Phangan) care-i purta numele. Eram deja o clienta fidela, dar in afara de salutul foarte politicos, masaj si ceasca de ceai de ghimbir inclusa in tratatie nu comunicam prea mult. Dar, acesta a fost momentul in care am spart gheata si am inceput sa ma imprietenesc cu ea si cu mama ei.

Cand i-am spus ca sunt din Romania, a inceput sa caute imediat pe Google Images imagini cu Romania, peisaje de iarna  si, mai ales, poze cu vampiri. Desigur, era mai degraba indragostita de Robert Pattinson, actorul din “Twilight”, si de parul lui sexy, dar notiunea de vampir capatase in mintea ei un inteles romantic si captivant – vampirii sunt nemuritori, sexy si frumosi si ea si-ar fi dorit sa fie muscata de unul dintre ei.

M-a intrebat daca am intalnit unul, am fost sincera si i-am spus ca nu. Cand am inceput sa-i povestesc mai multe despre Dracula, personajul lui Bram Stoker si despre Transilvania, au venit langa noi si mama ei, si celelelate femei carora le traducea in thailandeza ceea ce spuneam. Dupa masajul thailandez, am mai ramas cam o ora in casa de pe malul marii discutand despre vampiri si cautandu-i pe Google. Am incheiat cu promisiunea ca, primului vampir pe care-l intalnesc, ii voi lasa cartea de vizita a lui Natty – fata care-l asteapta pe un alt continent, in cealalta parte a lumii.

Transilvania, vampiri, Dracula, Vlad Tepes: ingredientele unei povesti de succes

Intamplarea aceasta m-a facut sa ma gandesc la cele spuse de Charlotte Simsen, presedinta “The Dracula Society Quincey P. Morris”, din Statele Unite:  “Pentru noi, occidentalii, Dracula e o fictiune, un joc pe care, din pacate, romanii il iau mult prea in serios. De fapt, pe noi nu ne intereseaza foarte tare Vlad Tepes al vostru. Nu noi vrem sa facem legatura intre voievodul istoric si contele-vampir, ci voi ne povestiti despre Tepes cand venim aici sa vedem locurile mentionate in romanul lui Bram Stoker”. Intr-adevar, asta am vazut si la Natty: nu era interesata de Vlad Tepes al nostru sau de istoria lui, ci de personajul fictional Dracula.

Apropierea dintre cei doi Dracula – Vlad Tepes ne apartine noua, romanilor:  pentru patriotii infocati aceasta este un fapt jignitor, pentru cei pragmatici a devenit un element de promovare turistica (iar pentru cei care locuiesc in Bran, o sursa de venit).  Exact acesta este aspectul pe care-l urmareste Catalin Gruia in cartea  Vlad and the Vampire: The Eternal Double Life of Dracula, editie in limba engleza.

“Desi se mai facusera apropieri in cateva articole obscure in anii 1960, fuziunea contelui fictional cu voievodul istoric a inceput in 1972, odata cu publicarea bestsellerului In Search of Dracula, de Radu Florescu si Raymond McNally, istorici care au argumentat ca Bram Stoker si-a bazat vampirul pe Vlad. Aceasta speculatie a prins, devenind un lucru de bun-simt – spune scriitoarea Elisabeth Miller, expert in fenomenul Dracula si citata de autor. Si asa a inceput povestea…About the Author


0 Comments


Be the first to comment!


You must be logged in to post a comment.