Thailanda: turism, sejur si vacanta – Thaistory.ro
Thailanda noastra. Oameni, experiente si povesti culese de o familie îndragostita de aceasta tara
Royal-Silk-HolidaysTara surasului

18/05/2012

Un alt drum al matasii

More articles by »
Written by:
Tags: , ,
Shopping Handicraft 104

Anca Ciuciulin, jurnalista indragostita de Thailanda, povesteste despre unul dintre simbolurile regatului: matasea thailandeza

Foto: Autoritatea de Turism a Regatului Thailandei

De la mega mall-urile din Bangkok pana la pietele nocturne din Chiang Mai sau pe tarabele insirate pe ulite in Mae Hong Son, la muchia junglei, nu-i chip sa eviti una dintre cele mai exotice experiente culturale: contactul cu matasea thailandeza. Povestea incepe chiar din avion: stewardesele companiei Thai Airways poarta costume traditionale din matase, de o eleganta si niste culori ce ar innobila pâna si stâlpii de telegraf.

Nu o sa povestesc despre imperiul Thai Silk, fondat de Jim Thompson, fostul ofiter, arhitect si antreprenor, pe bazele fondului economic si estetic traditional al manufacturilor. Ci va invit in cel mai autentic si neindustralizat univers al coconilor de matase – in sate si comunitatile tribale, acolo unde obiecte modeste, esarfe si saluri, bijuterii din alama, ceramica si statuete stau pe tarabe inguste, prafuite, induiosatoare si se ard in soarele napraznic din San Kampaeng, Ban Nam Phiang Din sau Akha Baan Lor Cha. De ce ar cumpara turistii tocmai de acolo matase – colorata neuniform, cu fire inegale si ciucuri destramati?! Pentru ca artizanalul are farmecul unicitatii si incarcatura traditiei, slefuita intru rafinament milenar. Si pentru ca e fair.

Programele OTOP – One Tambon (subdistrict) One Product – initiate in 2001, suntdestinate incurajarii comunitatilor rurale prin stimularea antreprenorilor si artizanilor, de la selectia materiilor prime pana la promovarea eficienta si marketizarea corecta. Sunt peste 36.000 de grupuri OTOP in toata tara, iar meritul major este conservarea traditiei manufacturiere si implicarea producatorilor in economia globala, cu efecte benefice asupra sistemelor locale de sanatate si educatie. Un sfat? Dati banii pe lucruri cvasiinutile imbibate cu exotism, lasati-va luati de val. Dar nu cumva sa plecati din fostul Regat al Siamului fara un obiect din matase, e produsul national suprem. Iar comertul si morala fac, uneori, casa buna.

 About the Author


0 Comments


Be the first to comment!


You must be logged in to post a comment.