Thailanda: turism, sejur si vacanta – Thaistory.ro
Thailanda noastra. Oameni, experiente si povesti culese de o familie îndragostita de aceasta tara
Royal-Silk-HolidaysExperiente

12/04/2012

Tsunami – cum te aperi de furia naturii in Thailanda

More articles by »
Written by:
Tags: , , ,
IMG_1702

Doua cutremure in Indonezia, alerta de tsunami si evacuari, acestea au fost stirile care ne-au venit ieri din zona Asiei. Intrebarea este: ce ne facem daca suntem intr-o zona de risc de tsunami.

Cand eram pe Koh Bulone, intr-o dimineata, prietenul Jack ne-a luat deoparte si ne-a spus: “Azi noapte s-a produs un cutremur la 29 de km de noi, acum este alerta de tsunami.” Am ramas fara grai pentru ca nu stiam ce sa facem. In jur, lumea era linistita, nu stia nimic – fara internet, fara electricitate, stirile ajungeau greu in Bulone, iar daca nu stii ceva, acel lucru nici macar nu exista pentru tine. Asadar, am facut ce-au facut si ceilalti: nimic, dar eram cu ochii pe localnici. La cel mai mic semn de neliniste al acestora, stiam ca trebuie sa ne ingrijoram. Au ramas linistiti si au plecat pe mare ca intotdeauna. Acesti chao lea (tigani ai marii) sedentarizati au un extraordinar simt al marii. Stiu exact cand si cum se retrage marea, cand devine periculoasa, iar in folclorul lor este o vorba: “Cand apa se retrage foarte mult, vine valul care mananca oameni” (in mod amuzant,  vesti ingrijoartoare primeam de la rudele din tara).

Tsunamiuri s-au format si se vor mai forma in aceasta zona, iar locuitorii au invatat sa traiasca si sa se apere de ele. Cand apa se retrage inexplicabil si periculos de mult, se urca pe muntele de pe insula si sunt la adapost. De aceea, aici tsunamiurile fac rar victime umane. Si pe insula vecina – unde invatatorul are un salariu exorbitant, cu sporuri de izolare si pericol, tocmai pentru ca altora le e teama sa vina, in mare parte din cauza tsunamiurilor – oameni stiu cum sa se apere in fata unui tsunami.

Tsunami ucigas

Cand si unde omoara un tsunami? Un val gigantic este periculos cand afecteaza mari aglomerari urbane, cand ajunge in locuri unde oamenii nu au unde sa se refugieze, unde panica determina invalmaseala si mii de oameni alearga haotic fara sa stie incotro sa o ia. Dar Thailanda are experienta tsunamiului. A trecut deja printr-un dezastru si si-a invatat lectia. De aceea, desi ieri era putin probabil sa se formeze un tsunami, s-au luat masuri de evacuare in Phuket, Krabi si prin alte locuri. Anul trecut, in Thailanda au fost 19,2 milioane de turisti, turismul este coloana vertebrala a economiei regatului, prin urmare oamenii de aici au invatat sa faca turism si sa ofere siguranta strainilor care-i viziteaza. Autoritatile au fost cu atat mai vigilente cu cat ne aflam la o zi distanta de cea mai mare sarbatoare a Thailandei: Songkran (Anul Nou Thailandez), iar numarul vizitatorilor este in crestere.

Ce faci cand e alerta de tsunami

1. Daca esti intr-un loc turistic, cu multi vizitatori, pe o insula precum Phuket, urmezi instructiunile autoritatilor. Panica si dezordinea sunt fatale.

2. Daca te afli pe o insula izolata, departe de civilizatie, fa ceea ce fac si localnicii. Nu te speria din cauza mesajelor apocaliptice pe care e foarte probabil sa le primesti de la rudele din tara, oamenii de aici stiu cel mai bine ce au de facut.

 About the Author


One Comment


  1. Asta este cel mai bun articol despre cutremure si tsunami pe care l-am citit. Multumesc, Adina:)You must be logged in to post a comment.