Thailanda: turism, sejur si vacanta – Thaistory.ro
Thailanda noastra. Oameni, experiente si povesti culese de o familie îndragostita de aceasta tara
Royal-Silk-HolidaysExperiente

11/02/2017

Trei zile în Trang

More articles by »
Written by: Adina
Tags: , , , , , ,
Trei zile în Trang #3

Dacă te aștepți la o destinație de tipul Phuket, Koh Lipe, Samui, orașul Trang nu este locul potrivit. Atuul lui, deloc de neglijat, este însă bucătăria locală, un mix chinezo-thailandezo-musulman foarte gustos.

“Mâncărurile noastre nu au încă nume turistice”, mi-a spuns Fay în timp ce mă luptam cu cele șapte feluri servite la Tong Na Than (foto jos), un restaurant aflat la 10 kilometri de Trang, foarte apreciat de localnici. Dar ce mai conta asta când în fața mea erau feluri care-mi depășeau imaginația: Kang Kua Prik – supă de chili cu pește (dar poate fi porc sau pui), kaffa lime, Nam Prik Kapi – pastă de creveți cu chili, lime, ceapă, eggplant (o specie de vânătă mică), Miang Tom Kati – supă cu lapte de cocos și miang, supranumit regina “verziturilor”, Moo Whan – carne de porc în sos dulce, cu sos de soia, zahăr de palmier, Pla Saai Tod Kamin – pește cu tumeric prăjit și usturoi, Yum Pak Kood – salată iute din kood, salată iute cu creveți cruzi și castraveți amari.

Trei zile în Trang

Dacă ajungi în Trang, recomandarea mea este să nu pleci imediat spre Koh Mok, Koh Kradan, Krabi sau alte destinații care-ți fac cu ochiul, ci să-ți rezervi trei zile pentru a descoperi o bucătărie care te va surprinde. Vei afla că mâncarea thailandeză este mult mai mult decât curry verde, roșu sau tom yam. În plus, faptul că nu este o destinație prea populară printre străini (printre thailandezi este însă cunoscut) înseamnă că nu vei mânca feluri turistice, pe care le găsești în zonele consacrate, ci vei avea ocazia să cunoști bucătăria autentică, locală.

Pentru a te bucura la maxim de această experiență, ți-ar prinde bine prezența unui ghid vorbitor de limba engleză. Te va ajuta să te înțelegi cu localnicii (care sunt primitori și foarte simpatici, dar nu vorbesc engleza), să știi ce și cum să comanzi, să-ți arate ce locuri să nu ratezi și să-ți prezinte felurile emblematice.

Arjaree Worakan este ghid de limbă engleză, este din Trang, și știe o grămadă de lucruri despre bucătăria locală. După trei zile alături de ea, vei simți că nu-ți mai încape nimic în stomac. Iată cum ar arăta un tur alături de ea.

Prima zi

Trei zile în TrangÎntâmpinare la aeroport, transfer la hotel. Un tur ușor al Trangului cu tuk-tuk-ul, cu opriri la Roti (foto), pentru niște specialități musulmane, asemănătoare unor foietaje, și la piața de noapte, definitorie pentru ceea ce înseamnă thai-street food (îți va fi greu să alegi, poți să mergi cu încredere pe recomandările ei).

A doua zi

Micul dejun se ia devreme în Trang, așa că la 6.30 trebuie să fii prezent la unul dintre numeroasele coffee shopuri. O să fii uimit de câtă lume vei găsi. Pe la ora 8, coffee shopurile se vor închide. Micul dejun este masa cea mai importantă a zilei, așa că vei mânca din plin.

După ce ți-ai pus burta la cale, urmează câteva activități; vizita la peștera Lay, un loc pe care noi l-am considerat o experiență extremă (trebuie să te strecori cu barca printr-un spațiu atât de strâmt încât ești nevoit să te întinzi și să stai perfect lipit de barcă), nu departe este Wang Thep Taro, parcul dragonilor de lemn, unde un fost profesor de limbă engleză construiește dragoni din rădăcinile arborilor taro care au fost tăiați pentru a atrage atenția asupra faptului că specia este periclitată din cauza extinderii plantațiilor de arbori de cauciuc. Urmează o plimbare relaxantă cu caiacul la Ban Thao Lak.

Prânzul, în stil musulman, va fi servit aici, la restaurantul local.

Seara, vei merge la See Far, un restaurant unde îți va fi servit Kao Yok, o specialitate al cărui proces de preparare durează două zile.

Ziua a treia

În ultima zi vei face cunoștință cu comunitatea Ban Nam Rab – un sat cu aproximativ 1.200 de locuitori, în care localnicii  te vor plimba pe apă cu o casă plutitoare, în timp ce-ți servesc poate cea mai îmbelșugată masă de care ai avut vreodată parte, un veritabil festin plutitor: crabi, calamari, pește, budincă cu lapte din nucă de cocos (dacă dorești, poți să dai o mână de ajutor la cea din urmă, este chiar amuzant). În program mai este inclus și un scurt trekking prin pădurea de mangrove.
Despre tur

Turul nu este ieftin, dar aș zice că își merită banii – este bine gândit și sunt trei zile în care ai parte de mâncare excelentă și de activități care te vor prinde. 10.900 THB de persoană/ preț pentru grup restrâns (2-3 persoane), 9.900 THB de persoană/ preț pentru grup de 4-5 persoane, 8.900 THB de persoană/ preț pentru șase persoane și mai mult. Prețurile menționate includ transportul, mesele, activitățile și intrările. Pentru detalii, contacteaz-o pe ArjareeWorakan (Fay): pe Facebook https://www.facebook.com/arjareew , pe The Explorer (https://www.facebook.com/TheExplorerTH)About the Author

Adina

0 Comments


Be the first to comment!


You must be logged in to post a comment.