Thailanda: turism, sejur si vacanta – Thaistory.ro
Thailanda noastra. Oameni, experiente si povesti culese de o familie îndragostita de aceasta tara
Royal-Silk-HolidaysExperiente

04/02/2017

Trang, locul perfect pentru a descoperi bucătăria thailandeză

More articles by »
Written by: Adina
Tags: , ,
Trang, locul perfect pentru a descoperi bucătăria thailandeză

De trei zile mănânc în continuu, de la 6 dimineața și până la 9 seara. Asta pentru că am vrut să mănânc la fel ca localnicii din Trang și cred că mai am puțin și o să plesnesc.

“Please, do not stop eating”, mi-a spus mama lui Fay (Arjaree Worakan), prietena și ghidul nostru în Trang când, după rață, pește, intestine de porc prăjite, am cerut, ca încheiere, o porție suplimentară de orez fiert. “Și cu asta gata, mâine nu mănânc nimic”, mi-am zis.

În Trang sunt șase mese pe zi (trei mese principale și trei gustări, care sunt luate în serios), oamenii încep să mănânce dis-de-dimineață, de pe la șase, iar bucătăria lor thailandezo-chineză-musulmană este atât de diversă încât de fiecare dată găsesc ceva nou de încercat. Așa că, după fiecare masă îmi spun: “Gata pe ziua de azi, nu mai mănânc!”, pentru ca după trei ore să mă așez din nou la masă și să văd cum se perindă castroane cu mâncare prin fața mea.

Trang, capitala provinciei cu același nume, nu este o destinație populară printre turiști. De când suntem aici, nu am văzut niciun străin, iar localnicii sunt foarte încântați să facă poze cu noi. Adevărul este că locul e destul de gălăgios, nu te ademenește cu mare, cu plaje sau cu alte atracții promovate în ghidurile turistice. Prin urmare, de ce să te oprești în Trang?

Pentru că mănânci bine. Bine de tot!

Trang, locul perfect pentru a descoperi bucătăria thailandeză

Mic-dejun în Trang, la Kantang Dim Sum

Printre thailandezi, Trang este însă o destinație populară, și asta datorită bucătăriei lui. Aici mănânci bine, bine de tot, mult și bun, iar mâncarea este un veritabil cult pentru localnici. Totul se învârte în jurul mâncării. “Ne place mult să mâncăm”, mi-a spus Fay. “Când merg în Bangkok sau dacă trebuie să duc undeva suvenire, duc ceva de mâncare. Asta este reprezentativ pentru noi.”

Trangul “se trezește” devreme, pe la 5 dimineața, și atunci oamenii dau buzna în așa-numitele coffee-shopuri. Aici servesc cea mai consistentă masă a zilei: supă de orez (congi, un fel de supă cremoasă), supă de tăiței cu porc, dumplings (sunt o grămadă de sortimente), apoi un fel asemănător gogoșilor (deep fried dough stick) de la noi pentru cafeaua în stil thai, cu lapte condensat foarte dulce care rămâne pe fundul ceștii, pe care îl amesteci cu restul cafelei doar dacă îl dorești mai dulce, ceai chinezesc etc. Pe la ora 8, coffee-shop-urile încep să se închidă. Ele au și o funcție socială, fiind locul în care oamenii se întâlnesc, discută, inclusiv afaceri, își rezolvă treburi etc. Ziua este presărată de pauze de gustări, ceaiuri – masa de prânz (ora 11), masa de seară (orele 17-18), plus o gustare după masa de seară, tocmai înainte de culcare.

Te simți un fel de Anthony Bourdain explorând piețele, restaurantele și coffee-shopurile.

Trang este locul perfect pentru tururi culinare și datorită prețurilor accesibile. Asta pentru că în Trang să mănânci în oraș nu este un lux. Toată lumea mănâncă în oraș, nu se gătește decât rar acasă. Pentru o singură persoană, cele șase mese într-o zi ar însemna 250 de THB (adică 29 de lei). Convenabil, nu-i așa?

Prin urmare, sfatul nostru este următorul: dacă în itinerariul tău ajungi prin Trang (la sud de Krabi, pe coasta de vest), nu te grăbi să-ți faci transferul spre destinația de vis. Nu este un oraș pitoresc, nu are atracții tristice, localnicii nu prea vorbesc (mai bine spus aproape deloc)  engleza, dar are mâncare excelentă (într-un post viitor voi reveni cu recomandări de locuri de mâncare și feluri pe care să le încerci)!

Trang, locul perfect pentru a descoperi bucătăria thailandeză

Util

Arajdee Worakan (Fay), de la The Explorer, organizează tururi în Trang și este o comoară de informații și recomandări în ceea ce privește bucătăria locală. De fiecare dată când credeam că am terminat cu masa pe ziua respectivă mai venea cu o idee de meniu, o delicatesă sau o specialitate a locului. Ți-o recomandăm!

Foto: Thaistory.roAbout the Author

Adina

0 Comments


Be the first to comment!


You must be logged in to post a comment.