Thailanda: turism, sejur si vacanta – Thaistory.ro
Thailanda noastra. Oameni, experiente si povesti culese de o familie îndragostita de aceasta tara
Royal-Silk-HolidaysUtile

14/07/2011

Cum e sa fii tigan in Romania

More articles by »
Written by:
Tags: , , ,
Tiganii 1000x1600 px vs4

9 povesti despre tiganii din Romania, spuse de ei insisi, adunate in cartea “Raw Gypsies”, de Catalin Gruia.

Foto coperta: Bogdan Croitoru

Catalin Gruia a scris despre oamenii intalniti si experientele traite cand, timp de o luna, a cautate cele mai frumoase plaje thailandeze. A mai povestit despre mancarea thailandeza si calatoria vietii in Thailanda cu un bebe de 9 luni. Pentru moment si-a schimbat abordarea si a trecut la un subiect inspirat din realitatea Romaniei: tiganii care traiesc pe la noi.

Iata ce ne spune Catalin:

Limbos si inca sapte sau opt tigani din Mocirla, localitate de la marginea orasului Buhusi s-au adunat ieri la carciuma lui Sava in jurul unei sticle de lichior de cinci lei. Unul dintre ei tocmai se intorsese din Italia: era un tip foarte mare, cu un tricou mulat si fata rea cu ochi de pradator care te sfredeleau pana in creier. Se sarbatorea intoarcerea lui acasa.

Intr-o alta zi, l-am intalnit pe Limbos pe cand cobora dealul, plin de lut si mort de oboseala. Lucrase toata ziua sa lipeasca o casa  de lut pentru vreo 10 lei. Cu banii astia a cumparat bautura la toata lumea. „Beti ma, acum am bani!” Conversatia care a urmat a fost ipotetica – cuvantul cel mai des rostit a fost “da burli” (dracu ‘) – cu privire la ceea ce e mai bine pentru un tigan: sa dea lovitura sau sa lucreze onest pentru aproape nimic?

Situatia tiganilor din Romania

Pe langa o minoritate care s-a imbogatit prin exploatarea semi-legala a oportunitatilor economice, pentru mai mult de doua treimi din aproximativ cei 1 milion de tigani care traiesc in Romania, anii tulburi de dupa caderea comunismului a insemnat o tranzitie spre saracie fara speranta, delincventa si violenta. Ei au fost printre primii concediati in timpul restructurarilor din  anii 1990 si multi nu au reusit sa se reangajeze. Aproximativ 70% din tigani traiesc din venitul minim garantat si activitatile ocazionale. 80% nu au nici o meserie.

Raw Gypsies“, de Catalin Gruia, este o poveste despre cum e sa fii un tigan (Rom) in Romania. O poveste spusa chiar de tigani, rezultatul a 14 ore de interviuri editate pentru concizie si claritate.

 About the Author


0 Comments


Be the first to comment!


You must be logged in to post a comment.