Thailanda: turism, sejur si vacanta – Thaistory.ro
Thailanda noastra. Oameni, experiente si povesti culese de o familie îndragostita de aceasta tara
Royal-Silk-HolidaysExperiente

15/11/2011

Thailanda pe scuter

IMG_36332

Scuterul este principalul mijloc de transport in cea mai mare parte a Thailandei.

Foto: Catalin Gruia

Prima oara cand s-a urcat pe scuter in Thailanda, in 2008, Catalin simtea ca face o chestie extrema. Fusese avertizat ca este periculos, dar in ultima zi a excursiei (urmand exemplul lui Bogdan Croitoru), si-a luat inima-n dinti. Cu riscul de a-i face pe pustii care umbla pe scutere si ATV-uri inainte de 18 ani sa zambeasca ironic, va spun cum mi-a descris senzatia: “A fost  ca la decolarea unei navete spatiale!” Dupa trei ani, cand s-a reintors in Thailanda impreuna cu mine si Vladimir, inchirierea unui scuter devenise un must.

Toata lumea merge pe scutere, localnici si turisti, iar afacerile de inchirieri sunt infloritoare. Rata accidentelor este insa mare si vinovati sunt, in special, turistii. Nu am vazut localnici facand curse pe sosea ori acte de vitejie pe scutere – cel mult, purtand 3-4 copii pe unul –, dar turistii sunt imprudenti, conduc cu viteza si, de multe ori, sub influenta alcoolului.

Problema asta este vizibila mai ales in Koh Phangan, unde au loc foarte multe accidente. Cele mai multe probleme rutiere sunt autoprovocate, iar cicatricile ramase (si am vazut multe si urate) sunt cunoscute sub numele de “tatuajul Koh Phangan”. Aici au loc  renumitele Full Moon Party, Half Moon Party, care aduna turisti din toata zona si din insulele invecinate si unde se consuma alcool si droguri (desi drogurile sunt interzise, iar politia este foarte activa si intransigenta). Nu intamplator, cu turisti beti sau plutind prin alte sfere si calarind scuterele, in perioada petrecerilor rata accidentelor creste brusc.

Cat am stat in Koh Phangan nu am avut nicio problema rutiera. Trei luni am mers, zi de zi, cu scuterul si cu Vladimir intre noi, cu o viteaza de 20 km /ora. Dar am putut sa vedem sirurile de scutere grabite care invadau asezarile in zilele de petreceri si ne-am tinut departe de ele.

 

Sfaturi utile

Nu te urca pe scuter sub influenta alcoolului.

Fii atent la nisipul, apa si nucile de cocos de pe sosea. Nu frana pe portiunile in care este nisip, pentru ca pierzi controlul scuterului.

Mentine o viteza de pana la 40 km /ora.

Nu folosi cosul din fata scuterului pentru a tine obiecte de valoare.

Nu conduce in stare de ebrietate.

Folosirea castii de protectie este obligatorie!

 

Preturi

In 2008, Catalin a inchiriat scuterul de la hotel cu 300 THB / zi.

In 2010, a inchiriat in Samui cu 200 THB / zi, iar apoi, in Phangan, cu 100-150 THB / zi, pentru ca era vorba despre mai multe luni si suma se putea  negocia.

La inchiriere ti se cere pasaportul.About the Author


0 Comments


Be the first to comment!


You must be logged in to post a comment.