Royal-Silk-Holidays



Experiente

07/11/2012

Supa de orez thailandeza

More articles by »
Posted by:
Tags: , , , , , ,
IMG_24911

Supa de orez este micul dejun traditional in Thailanda. Am intrat in cateva bucatarii ca sa aflu cum se gateste si am aflat retea. Data viitoare, iti recomand ca, in loc de pilaf, sa prepari o supa de orez.

Text & foto: Adina Branciulescu

Supa de orez este hranitoare, hidratanta si sanatoasa, iar gustul este o neasteptata surpriza pentru cel care o gusta prima oara. Este total diferit de pilafurile noastre sau de umpluturile din sarmalute si ardei. Consistenta este pastoasa, iar combinatia orez-ghimbir pare sa fie secretul reusitei. Thailandezii pregatesc supa de orez cu legume, carne de pui, vita sau peste. Copiii pot sa o consume fara nicio retinere.

Catalin a subscris obiceiului thailandez si, in fiecare dimineata, a comandat supa de orez cu peste, pe care o primea fierbinte, intr-un bol imens. De fiecare data trebuia sa o imparta pe jumatate cu Vladimir, care nu dorea nici el altceva.

Supa de orez thailandeza

Dupa ce ne-am cunoscut mai bine cu Jasa, patroana restaurantului “Chao lea” de pe Koh Bulone, am intrat in bucataria ei ca sa aflu reteta supei de orez.

Ingrediente:

Orez, in prealabil fiert (cantitatea nu este fixa, in timp inveti de cat ai nevoie).

Ghimbir (curatat si taiat in tije fine)

Coriandru tocat

Bucatele de peste (sau alta carne)

Usturoi maruntit, prajit si uscat.

1 Ceapa verde mica (se foloseste frunza)

Pentru un castron din care se satura doua persoane, Jasa a luat doua linguri mari de orez pe care le-a pus la fiert in apa, intr-o cratita. Apa acoperea doar putin orezul. A adaugat bucatelele de peste si a lasat sa fiarba. Spre final, a pus ghimbirul. Dupa ce a luat-o de pe foc, a pus supa in castron si pe deasupra, a presarat coriandru, usturoi si putina frunza de ceapa verde. Se condimenteaza dupa gust (in cazul in care supa este din alta carne, aceasta se toaca cu un cutit si apoi se fac perisoare marunte care se adauga in orezul care fierbe in apa).

Reteta supei de orez difera

La restaurantul Nord Beach din alta parte a Thailandei (Koh Phangan), bucatareasa folosea sos de soia in loc de sare si, daca supa era peste, prefera sa rumeneasca pestele separat in ulei si sos de soia si abia dupa aceea il adauga in supa. Ca supa sa aiba o consistenta cremoasa, punea jumatate din cantitatea de orez in mixer si o transforma intr-o pasta.



About the Author






0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *