Thailanda: turism, sejur si vacanta – Thaistory.ro
Thailanda noastra. Oameni, experiente si povesti culese de o familie îndragostita de aceasta tara
Royal-Silk-HolidaysExperiente

05/03/2012

Shabushi din Hat Yai: festin japonez de o ora

More articles by »
Written by:
Tags: , ,
IMG_2889

Shabushi Concept: mananci oricat, timp de o ora. Pret: 10 dolari.  Concluzie:  la pomul laudat nu te duci cu sacul. La Shabushi – da.

Text si foto: Catalin Gruia

Un tovaras de huzur, un mos sudez destul de rafinat, pe care l-am cunoscut pe o plaja din sudul Thailandei, mi-a spus ca daca ajung in Hat Yai e musai sa intru la Shabushi. Purtat de povestile lui mi-am imaginat un restaurant-gradina a tuturor placerilor culinare unde un Sf Petru japonez te taxeaza cu 10 dolari la intrare si te lasa sa te infrupti cat poti pret de o ora.

Venise si ultima mea dimineata in Hat Yai si nu cautasem inca Shabushi. Inca ma intrebam suspicios: cat poti manca intr-o ora? In plus, nu mai calcasem intr-un restaurant japonez si mi-era putin teama ca iar o sa fiu elefant in magazinul de portelan. Pana la urma m-am dus la pranz.

Shabushi – cat poti manca intr-o ora?

Probabil mai nimic – ma temeam, in timp ce am intrat nedumirit (mi-a luat nitel sa imi dau seama cum se invarte treaba). Si imi batea imima ca la orice examen, cand ai impresia ca nu o sa poti termina la timp. Restaurantul Shabushi, fotografiat din tavan seamana, cu burta unei uzine SF mancatoaresti: o mataraie de mese lungi, prin fata carora defileaza, pe o banda rulanta sute de feluri de mancare cruda. Pe masa, fiecare client are o plita mica pe care isi gateste ce pofteste. Mancarea curge literalmente pe banda ralanta

Revin deci: cat poti manca intr-o ora?

Gratie conceptului japonez Shabushi, care spune ca manaci cat poti intr-o ora pentru 300 THB, poti  sa te infrupti  mult si de variat – de la aperitive, la supe, sushi si inghetata, cat sa nu te mai poti ridica de pe scaun. Eu n-am reusit sa stau  toata ora. In fata mea se ridicase un turnulet de 18 farfurioare de toate culorile. Le-am biruit, cu o exceptie: desi nu mai vazuse inghetata de cinci luni, n-am putut sa termin ultimul bol (in care pusesem inghetata)

Dar acum ca entuziasmul mi s-a mai temperat, cred ca pot fi obiectiv: Shabushi este un compromis intre doua concepte opuse: bucataria japoneza si ideea de bufet sudez pe banda rulanta. Mancarea nu-i tocmai stralucita ca in orice loc dedicat cantitatii, nu al calitatii.

Restaurantul Shabushi din Hat Yai se afla la parterul cladirii care adaposteste hotelul Lee Gardens Plaza, in apropierea unui McDonald’s si a unui KFC. Acesta ofera doua stiluri de bucatarie japoneza: Shabu Shabu si Sushi.

 About the Author


2 Comments


  1. Lantul de restaurante Shabushi se gaseste peste tot locul in Thailanda, nu doar in Hat Yai. Practic, orice mall din Bangkok sau orice alta provincie are cate o “sucursala”. Pofta mare tuturor!You must be logged in to post a comment.