Thailanda: turism, sejur si vacanta – Thaistory.ro
Thailanda noastra. Oameni, experiente si povesti culese de o familie îndragostita de aceasta tara
Royal-Silk-HolidaysExperiente

20/06/2013

Samut Songkram, campul de sare al Thailandei

More articles by »
Written by:
Tags: , , , ,
photo(1)

Provincia Samut Songkram e cel mai mare camp de sare al Thailandei de unde se exporta sare in toate tarile invecinate.

Mesterului sarar Boonparod Charenrit, din Samut Songkram, ii calca pragul elevi in fiecare zi. Uneori vin si farangi care vor sa invete cum se recolteaza sarea. Suntem in Muang District (provincia Samut Songkram), o zona a Thailandei unei localnicii recolteaza si traiesc din sarea la fel cum fac taranii nostri din Transilvania cu fanul.

Scoala infiintata de Boonparod Charenrit (foto & video) in 1986 e una dintre una dintre cele 6 “universitati”  de Local Wisdom and knowledge – pentru transmiterea mostenirii culturale noii generatii, in special copiilor thailandezi defavorizati.

Sezonul de recoltat sare dureaza intre ianuarie si aprilie

Oamenii se grabesc cat pot sa nu-i prinda sezonul ploios. Aici ploaia e cea care iti compromite recolta.

In ianuarie se pompeaza apa sarata in campurile special amenajate. Soarele evapora apa. Dupa cateva luni taranii vin sa recolteze pojghita de sare ramasa – cu un intreg arsenal de operatiuni si unelte specifice. (care iar imi aduc aminte de fanul transilvan – care e luat la mana de vreo 10 ani pana ajunge in fanar.) La final sarea e incarcata cu tonele in camioane si merge la fabrica pentru rafinare.

Boonparod Charenrit are un lot de 3 acri. Investeste anual cca 60.000 Bath si are un profit de cca 100.000 de Baht. Daca ar cultiva orez ar castiga de 2 ori mai multi bani – dar terenul lui e o saratura unde nu creste nimic. E sarar prin vacatie, dar si de nevoie. (Pe langa tonele de sare bruta trimise la fabrica in camione) produce si vinde foarte multe produse – toate derivate din sare: de la cea pentru bucatarie la cea pentru tratamente SPA, terapii de la tratat diaree la cosuri, de la fertilizator la sapun.About the Author


0 Comments


Be the first to comment!


You must be logged in to post a comment.