Royal-Silk-Holidays



Oameni

07/11/2011

Plajele thailandeze (8): capitolul “patroana de restaurant”

THAI_BOG_088

Mo Koh Similan este un loc ideal pentru scufundari, dupa cum ni-l recomanda “Jim” Surang, o ferma patroana de restaurant.

Foto: Bogdan Croitoru

Misiunea noastra: umblam hai-hui prin provincia Chumphon si ii intrebam pe localnici despre plajele unde merg ei. Cautam plaje thailandeze autentice si sa ne tinem departe de destinatiile confectionate pentru turisti. „Jim” Surang recomanda Mo Koh Similan, pentru scufundari. 

Isi dirijeaza mica armata de chelneri cu comenzi scurte, ferme, ca un general pe campul de batalie. Se vede cat de colo ca „Jim” Surang, 54 de ani, e o femeie data dracului. Are trei restaurante Prikhorm: doua in Bangkok si unul in Chumphon. Ii plac mancarea si muzica buna, asa ca si-a facut un restaurant karaoke. Vii aici, mananci, canti si, daca patroanei ii place de tine, nu platesti. Isi cunoaste toti clientii pe nume, uneori canta pentru ei sau vine sa manance cu ei la masa. Sunt ca o mare familie. Mancarea e absolut delicioasa. Majoritatea clientilor sunt thailandezi. Desi Chumphon e un important nod de tranzit pentru farangii care merg in insulele din sudul Thailandei, putini dintre ei intra in restaurantul lui Jim. Cei mai multi sunt tineri cu rucsacul in spate, putini bani in buzunar si cred ca nu le da mana. In comparatie cu tarabele stradale obisnuite, restaurantul lui Jim e un local super-select. Preturile sunt accesibile si poti manca pe saturate cu 5 euro (fara a include si berea). Asa ca, daca treci pe aici, fa-ti curaj si intra. Cand pleaca in vacanta, Jim merge regulat, in noiembrie, in Mo Koh Similan pentru scufundari. „E nebunie curata. Parca esti intr-un super-acvariu salbatic, paradisiac”, spune ea. Insulele Similan sunt printre cele mai bune 10 locatii pentru snorkeling din lume.

„Am un sot, dar inima mea are patru camere”, a glumit ea inainte de despartire. Mi-a facut cadou unul dintre meniurile restaurantului, ca sa o tin minte. „E un semn ca i-ai placut foarte mult”, mi-a soptit prietena care ne-a scos la masa. „Daca unul dintre chelneri pierde un meniu din asta, ii opreste din salariu.”

Adrese utile

Restaurant Prikhorm (www.prikhorm.com, 077-570707)

Catalin Gruia este redactor-sef adjunct al National Geographic si National Geographic Traveler Romania.

Bogdan Croitoru fotografiaza frecvent pentru National Geographic si National Geographic Traveler, atat in Romania, cat si pentru editiile internationale ale acestor reviste.



About the Author

Dragos Margoi





0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *