Thailanda: turism, sejur si vacanta – Thaistory.ro
Thailanda noastra. Oameni, experiente si povesti culese de o familie îndragostita de aceasta tara
Royal-Silk-HolidaysLocuri

21/10/2011

Plaje thailandeze (6): rangerul

Insula Batranului

Sunrneg Tong Lang, ranger in Parcul Marin National Mu Ko Chumphon, ne-a recomandat Koh Matra, zona coralilor de la Koh Lak Raet si  plaja Maphrao.

Foto: Bogdan Croitoru

Misiunea noastra: umblam hai-hui prin provincia Chumphon si ii intrebam pe localnici despre plajele unde merg ei. Cautam plajele autentice si ne tinem departe de destinatiile confectionate pentru turisti.

Sunrneg Tong Lang fumeaza incet, complet relaxat, la volanul barcii lui de pescuit calmari, privind in zare peste valuri, prin ochii ingustati ca doua fante. De jur imprejur, pe toata linia orizontului se vad insule impadurite si stanci golase, incat ti se pare ca nu esti pe mare, ci in creierii unor munti cu coame cand apropiate, verzulii, cand doar ghicite in ceata indepartata.

Sunrneg, 38 de ani, e un barbat frumos cu un aer salbatic, nonsalant; e neras si ars de soare. E mandru de barca lui, Samad Navy, si ne povesteste cum i-a venit ideea sa-i puna volan si schimbator de viteze, ca la masina.

Sunrneg e ranger la Parcul Marin National Mu Ko Chumphon, unde lucreaza sapte zile pe saptamana patruland prin cele aproape 50 de insule care alcatuiesc parcul. Locuieste la sediul parcului impreuna cu sotia. Isi ia liber doar cand are farangi pe care sa-i plimbe cu barca pana la insulele nelocuite, pe plaje sau in locuri bune pentru snorkeling. Pentru o runda de jumatate de zi (trei-patru insule) ia 50-60 de euro. Sunrneg duce turisti de 20 de ani si ii place sa isi mai exerseze cu ei engleza (care, intre noi fie vorba, e la fel de buna ca thailandeza mea).

15 nopti pe luna iese la pescuit de calmar cu barca lui, care cu aceasta ocazie se transforma intr-o uriasa libelula verzuie. Calmarii se pescuiesc cu lumina. Barca lui (7 m lungime, 1,5 m latime, podita) isi intinde două aripi laterale, pline de becuri mari, verzi. Calmarii se strang la lumina verde si sunt prinsi in plasa. Insula favorita a lui Sunrneg este Koh Matra, unde locuieste două luni pe an. Insula are o plaja mititica in mijlocul unui tarm stancos. Cateva bungalouri acoperite cu frunze de cocotier alcatuiesc un mic sat de vacanta aflat sub administratia parcului. O noapte intr-unul dintre aceste bungalouri costa 18 euro. Ideala pentru snorkeling este, in opinia lui, zona coralilor de la Koh Lak Raet; plaja perfecta: Maphrao, „o fasie lunga de nisip alb, stralucitor”. Poti veni aici numai ziua si numai daca ceri voie. Insula a fost concesionata (250 de milioane de bath pe cinci ani) de către o companie privata care exploateaza cuiburile de randunica din pestera de pe Maphrao. Supa din cuib de randunica e una dintre cele mai scumpe mancaruri din lume, iar noaptea insula e pazita cu mitraliera.

Bogdan Croitoru fotografiaza frecvent pentru National Geographic si National Geograhic Traveler, atat in Romania cat si pentru editiile internationale ale acestor reviste.About the Author


0 Comments


Be the first to comment!


You must be logged in to post a comment.