Thailanda: turism, sejur si vacanta – Thaistory.ro
Thailanda noastra. Oameni, experiente si povesti culese de o familie îndragostita de aceasta tara
Royal-Silk-HolidaysOameni

02/04/2012

Poi Sang Long, sarbatoarea copiilor de cristal

More articles by »
Written by:
Tags: , , , ,
IMG_8693

Poi Sang Long este un spectacol multicolor care marcheaza intrarea in ordinul calugarilor budisti a tinerilor novici.

Text si foto: Anca Ciuciulin

Dimineata, pe la ora 5, Mae Hong Son – orasel dintr-o provincie varata in nord, spre granita cu Burma – e inca adormit si pare inofensiv. Ici-colo cate o bicicleta, cate o matusa cu verdeata in cos sau vreo doi baietani fara treaba. Peste nici o ora, strazile inguste se vor umple cu muzicanti, cu localnici gatiti foc si turisti cu ochii carpiti, par ciufulit si aparate de fotografiat gata armate pentru a prinde o ceremonie unica in Thailanda: Poi Sang Long, sau intrarea in ordinul calugarilor budisti a tinerilor novici.

In fiecare an, la sfarsitul lui martie sau inceput de aprilie si inainte de Songkran (Anul Nou), are loc un spectacol multicolor, exuberant si naucitor, in care sute de localnici conduc baieti intre 7 si 14 ani in temple, spre obtinerea unui har menit sa aduca noroc familiilor. Acestia vor sta o vreme sub indrumarea calugarilor budisti; unii doar o saptamana sau o luna, altii vor ramane cu anii. Asa, ca un soi de armata blanda, care incepe cu un ceremonial carnavalesc – poate unul dintre cele mai „fotogenice” festivaluri din lume.

Poi Sang Long: legenda

La originea Poi Sang Long sta legenda printului Rahula, cel ce a renuntat la viata lumeasca pentru a urma calea si invataturile spirituale ale tatalui sau, Siddhartha Gautama, devenit  Buddha. Acum 2.535 de ani, el a fost cel mai tanar baiat intrat in viata monahala si primul novice al invataturilor budiste. Cu cea mai adanca reverenta fata de credinta budista, membrii comunitatilor Shan – numiti si Thai Yai, ce le vin thailandezilor un soi de veri din Burma vecina – din Mae Hong Son, Chiang Mai si Pai considera ca celebrarile anuale trebuie sa fie cat mai grandioase si fastuoase posibil; de aici explozia de culoare, de recuzita si de machiaj si numele simbolic dat baietilor: „copiii de cristal” sau „copiii-nestemate”.

Ziua 1 In prima zi de sarbatoare, baietii alesi sunt rasi pe cap, unora li se rad si sprancenele. Asta o fac parintii sau membrii familiei, rareori frizerul. Apoi sunt imbaiati in apa cu plante, unsi cu lichide speciale si imbracati foarte elegant, cel putin dupa codurile locale stravechi. Insotiti de muzicanti, cu toba, talgere, cinele, trompete, baietii sunt dusi din templu in templu si depun un fel de juramant catre abatele manastirii locale, cerand iertare. De fapt, sunt carati la propriu caci, odata parul ras, novicii nu mai au voie sa atinga decat podeaua casei sau a templului, nicidecum  pamantul. Fiecarui baiat i se atribuie un gardian sau un insotitor, inclusiv un caraus – de obicei un barbat din familie, care il va duce in carca in pas saltat, imitand mersul calare al printului Rahula – si un purtator de umbrela. Procesiunea incepe pe umerii barbatilor din familie, prilej cu care sunt expuse privirilor si flash-urilor flamboiantele lor costume din matase.

Acestea sunt replici ale vesmintelor princiare din demult apusa epoca Shan, inimaginabil de elaborate – ca si machiajul. Pare ca a avut loc o competitie de makeup intre femeile din familii: fetele copilaresti ale baietilor sunt abundent, dar superb fardate, nu lipseste rujul, blush-ul, desenele albe sau galbui cu turmeric – principalul ingredient din curry, planta vindecatoare si protectoare. Oja si bijuteriile extravagante, perlele si pietrele colorate, turbanele decorate cu flori si umbrelele aurii completeaza tabloul. Efectul teatral e absolut impresionant, evoca parca un spectacol de opera chinezeasca de prin 1920, cu robe, costume si scenografie elaborata.

 
 


About the Author


0 Comments


Be the first to comment!


You must be logged in to post a comment.