Thailanda: turism, sejur si vacanta – Thaistory.ro
Thailanda noastra. Oameni, experiente si povesti culese de o familie îndragostita de aceasta tara
Royal-Silk-HolidaysExperiente

20/04/2012

Plaje thailandeze (11): la cheful poetilor din Koh Phitak

More articles by »
Written by:
Tags: , , ,
Poeti cantand, Koh Phitak

In timp ce cautam plaje thailandeze perfecte, pe Koh Phitak ne-am imprietenit si am petrecut cu niste poeti thailandezi.

Text: Catalin Gruia/ Foto: Bogdan Croitoru

Asculta:  Cantecul poetilor thailandezi

Misiunea noastra: umblam hai-hui prin Thailanda si ii intrebam pe localnici despre plajele unde merg ei. Cautam plaje thailandeze  autentice si ne tinem departe de destinatiile confectionate pentru turisti.

Tigarile lui Bogdan tocmai au fost declarate „public property”. E ora 1.00 noaptea. La masa noastra, cei şase poeti bine afumati dau un recital in toata regula. Avem două chitari, un fluier, o tamburina si multa buna dispozitie. Masa e plina de calamar fript (abia adus de pescari) si sticle de bere Chang. Suntem pe pridvorul larg al uneia dintre casele pescaresti de pe Koh Phitak. Langa a noastra, inca o masa la fel de incarcata, unde vreo 10 thailandezi veniti in urma cu cateva ore din Bangkok ne tin hangul. Poetii canta cand suav de iti dau lacrimile, cand indracit de te ridica de pe scaun. (Maestrul Kloon a plecat aseara la o conferinta.) La masa vecina un domn beat danseaza din buric. Intre cantece, poetii trag cu patos din tigarile pe care le tin intre corzile chitarilor si scrumeaza fara discriminare cand in sticle de bere goale, cand pline. Azi am intrat si noi in randul lumii: ne-am primit poreclele thailandeze. De obicei, aceste nume de alint le dau parintii; noi le-am primit in toiul petrecerii. Bogdan e Chang – pentru ca e mereu inconjurat de sticle de bere Chang.

Mie imi spun Jude Law (frumosul care nu mananca iute).

I-am invatat si noi putin romaneste. Un cuvant care parca le-a luat mintile. Din cand in cand, toata suflarea se ridica in picioare (si cei de la masa vecina), ciocnesc sticlele de bere si urla ca disperatii: Noroc! Noroc! Apoi izbucnesc in hohote nebune. In thailandeza „noroc” inseamna „la dracu’” si asta ii distreaza foarte mult.

Nu mai nimeresc sa bag pixul in capac. Noroc si tie, cititorule!

PS: Acestia au fost numai cativa dintre prietenii nostri, care ne-au recomandat plaja lor perfecta. Multi mai asteapta in culise, dar nu mai avem spatiu.

Quod erat demonstrandum.

Exista o plaja perfecta pentru fiecare. Exista o plaja perfecta si pentru tine. Speram ca exemplul nostru sa-ti fi insuflat dorinta si curajul de a o gasi. Formula e simpla: nu trebuie decat sa eviti cararile batatorite, sa evadezi din tarcurile pentru turisti, sa te amesteci printre localnici, sa inveti de la ei. E de o sută de ori mai ieftin si de o mie de ori mai placut.

Calatorie placuta!

  • Citeste mai multe despre intalnirea de pe Koh Phitak cu maestrul Kloon Wannakun, un mare poet contemporan al Thailandei: Poetul din Koh Phitak


About the Author


0 Comments


Be the first to comment!


You must be logged in to post a comment.