Thailanda: turism, sejur si vacanta – Thaistory.ro
Thailanda noastra. Oameni, experiente si povesti culese de o familie îndragostita de aceasta tara
Royal-Silk-HolidaysLocuri

14/10/2011

Plaje thailandeze (2): la soare, ca thailandezii

On the boat to Ko Matra

 „Poo” Phafun Anuntamek conduce turisti pe plaja, ferindu-se – ca orice thailandez – de soare. Ea ne recomanda Chumphon Samed Island Resort.

Foto: Bogdan Croitoru

Misiunea noastra: Umblam hai-hui prin Thailanda si ii intrebam pe localnici despre plajele unde merg ei. Cautam plaje thailandeze autentice si ne tinem departe de destinatiile confectionate pentru turisti.

Ar trebui s-o vezi – infofolita de-abia i se ghicesc ochii –, un pinguin pe o plaja tropicala. Suntem pe Tung Wan Ian Beach, considerata una dintre cele mai bune plaje din Chumphon, iar „Poo” Phafun Anuntamek, 35 de ani, si-ar pune si măanusi, daca le-ar avea la ea.

Plaja e pustie; la tarm vin valuri mititele, rare, ca respiratia unui copil adormit. Dar Poo nu are ochi pentru asta. S-a retras, dupa cum ii e obiceiul, la umbra cocotierilor de pe marginea soselei si rontaie o bucatica de calmar uscat. Treaba ei e sa conduca turisti pe plaja, dar, asemenea majoritatii thailandezilor, Poo uraste soarele si ii e frica sa nu se innegreasca. Nu o sa intalnesti nici un thailandez caruia sa ii placa sa stea la soare, asa cum fac nebunii de farangi. Thailandezii se bucura de plaja seara, dar si atunci la umbra unui copac sau a unei umbrele mari, in timp ce mananca fructe de mare si Som-Tam (salata iute de papaya). Ziua stau in camere cu aer conditionat, joaca carti, mananca si beau.

Traditia de a merge sa te relaxezi la plaja a inceput in timpul domniei regelui Rama V (1868-1910) care si-a construit palate de vara la Hua Hin si pe insula Sri Chang; mersul la plaja e, de fapt, o traditie importata din Occident. In trecut, thailandezii dadeau terenurile de langa plaja (unde nu cresc decat cocotieri) copiilor neiubiti. Fiii preferati primeau terenurile din interior, bune pentru agricultura, sau minele, care erau adevaratele afaceri de familie, din care se puteau castiga multi bani. Azi, situatia s-a inversat. Din agricultura se castiga prost, industria mineritului a decazut, in special dupa 1985 cand pretul cuprului s-a injumatatit, iar copiii neiubiti, care au primit plajele, s-au imbogatit.

Poo este o dulceata de fata, plina de viata, cu un ras molipsitor. Poo (crab) este de fapt porecla ei, numele de alint pe care il dau parintii. Toti thailandezii au un nume mic pe care il folosesc cu apropiatii. Poo a studiat in Bangkok, a petrecut trei ani in Koh Samui, trei ani in SUA, dar s-a intors in locul ei de suflet, Chumphon-ul virgin, inca neatins de turismul de masa. Familia ei are o pensiune pe insula Samed (Chumphon Samed Island Resort). Pachetul pe care il vand cel mai bine costa 85 de euro: trei zile, două nopti, cinci mese si două excursii cu barca pentru snorkeling si pescuit calmar. Vin aici ca sa-si petreaca weekendul aproape exclusiv thailandezi din Bangkok.

Pentru mine, simplul fapt ca Poo ar putea avea o plaja preferata ramane o imposibilitate. In schimb, Yok, fratele mai mic si asistentul ei, merge des pe Koh Samet, „un loc ideal pentru snorkeling”.

Bogdan Croitoru fotografiaza frecvent pentru National Geographic si National Geograhic Traveler, atat in Romania cat si pentru editiile internationale ale acestor reviste.

 About the Author


0 Comments


Be the first to comment!


You must be logged in to post a comment.