Thailanda: turism, sejur si vacanta – Thaistory.ro
Thailanda noastra. Oameni, experiente si povesti culese de o familie îndragostita de aceasta tara
Royal-Silk-HolidaysMasaj thailandez

08/04/2013

Scurta istorie a masajului thailandez

More articles by »
Written by:
Tags: ,
IMG_4474

Masajul thailandez este o metoda naturala de vindecare, cu vechime milenara. Popularitatea ei din zilele noastre se datoreaza faptului ca nu are efecte secundare, nu presupune ingerare de medicamente, antibiotice, substante toxice care pot sa afecteze sanatatea.

Foto: Absolventi ai cursului de masaj de la scoala Wat Po/ Adina Branciulescu

Primul document international care mentioneaza masajul thailandez este un memorandum al lui Simon de Loubere, din legatia franceza la Curtea Regala din Ayutthia (1661) Totusi, masajul thailandez nu a beneficiat de o forma scrisa. A fost invatat si transmis de la o generatie la alta prin practica si prin invatare pe de rost. Din pacate, in cursul timpului (vorbim de o metoda de vindecare milenara) unele miscari au fost uitate.

In 1836, in timpului regelui Rama III toate inscriptiile si documentele scrise despre arta si stiinta veche thailandez au fost adunate, prin decret regal, la Wat Po (Bangkok), unde s-a format un fel de universitate.

Au fost stranse documente de medicina, farmacie si masaj, inclusiv 60 de imagini care descriu liniile si punctele corpului omenesc si terapii prin masaj pentru diverse afectiuni si simptome.

Masajul thailandez se deschide lumii

In 1906, in timpul regelui Rama V cel Mare, toate textele medicale au fost traduse, prin decret medical, din limbile vechi in limba thailandeza actuala si adunate in Cartea de texte Medicale Regale [Tum Ra Pade Sard Songkroah (Chabub Luang)]. Aceasta includea, de asemenea, proceduri de masaj, linii si puncte.

In mai 1962, Moh Ponl Tomyanim, primul manager al Scolii Medicale si de Masaj Wat Po a initiat cursul public de masaj thailandez. A invitat profesori din toata tara, acestia avand metode diferite de masaj.

In 1991, Kumthorn Tangtrongchitr, fost presedinte al Scolii medicale si de Masaj Thailandez Wat Po, a sfatuit scolile sa creeze un curs standard de masaj thailandez. Initiativa a fost urmata de numeroase seminarii si dezbateri, iar concluzia la care au ajuns cei 18 profesori de masaj a fost ca procedurile trebuie sa se bazeze pe urmarea celor 10 linii esentiale, care ar trebui sa fie usor de practicat si de inteles. De asemenea, au fost incluse doar cele mai sigure pozitii de yoga si stretching.

SURSA: Curs de Masaj Thailandez Traditional, Preeda Tangtrongchitir B. SC (in Pharm), M.ScAbout the Author


One Comment


  1. Incercati terapia prin masaj tailandez este foarte benefica pentru organism. In Bucuresti exista un salon in Dorobanti cu terapeute din Bali. http://www.balinessespa.ro/masaj-tailandez.html.You must be logged in to post a comment.