Thailanda: turism, sejur si vacanta – Thaistory.ro
Thailanda noastra. Oameni, experiente si povesti culese de o familie îndragostita de aceasta tara
Royal-Silk-HolidaysMasaj thailandez

22/04/2013

Elementele vietii in masajul thailandez

More articles by »
Written by:
Tags: , , , , , ,
four-elements-body

Cum actioneaza si cum te influenteaza elementele vietii, de baza in medicina traditionala thailandeza si in masajul thailandez: Apa, Aerul, Pamantul si Focul. Descopera ce element predomina la tine.

 

 

 

 

 

Masajul thailandez se bazeaza pe doua teorii

 • Sunt patru elemente ale vietii: Pamant, Apa, Foc si Aer
 • Deja cunoscuta teorie a liniilor Sen, principala regula in masajul thailandez: fiecare presiune aplicata este in concordanta cu liniile Sen – canalele Prana (forta vietii)

Pamantul reprezinta 20 de organe si parti ale corpului.
Apa reprezinta 12 produse ale organelor.
Aerul circula in sase directii.
Focul incalzeste patru zone ale corpului.

Elementul Pamant
Partile corpului care reprezinta elementul pamant sunt cele solide, de exemplu: par, unghii, dinti, piele, muschi, inima, ficat, rinichi, plamani, colon, intestin, stomac, rect, creier, tendoane, oase, splina. Masajul thailandez actioneza asupra acestuia la nivelul muchilor, al oaselor si ligamentelor.

Elementul Apa
Apa se refera la partea fluida a vietii, care curge si este absorbita in corp. Elementul apa exista in elementul pamant si are nevoie de elementul aer pentru a se putea misca. Fluide care formeaza elementul apa: bila, mucus, sange, limfa, transpiratie, grasime lichida, grasime solida, saliva, urina etc.
Masajul thailandez stimuleaza elementul apa sa curga prin intregul corp si mentine functionarea sanatoasa a organelor.

Elementul aer
Este partea vietii care furnizeaza energie in toate activitatile si functiile. Sunt sase tipuri de aer care cicula prin corpul nostru:

 • Aerul care curge din partea inferioara spre partea superioara a corpului;
 • Aerul care curge si partea superioara spre partea inferioara a corpului;
 • Aerul care circula in cavitatea abdominala (dar in afara stomacului si a intestinelor);
 • Aerul care circula in stomac si in intestine;
 • Aerul care circula prin intreg corpul prin intermediul sangelui;
 • Aerul pe care-l inspiram si expiram prin respiratie.

Masajul thailandez ajuta la directionarea elementului aer pentru a curge in sensul corect.

Elementul foc
Focul se refera la caldura si la energia vietii. Focul are ca scop incalzirea, arderea si distrugerea. Aceasta se functie se leaga de celelalte in felul urmator: ajuta aerul si apa sa circule la temperatura corecta si sa pastreze energia corpului la un nivel echilibrat. Focul pastreaza elementul pamant cald pentru a mentine organele sanatoase.
Sunt patru tipuri de focuri in organismul uman:

 • Focul care mentine corpul cald si se afla langa plamani.
 • Focul care da nastere la neliniste si se afla langa inima.
 • Focul care digera mancarea si se afla langa aparatul digestiv.
 • Focul care duce la deteriorarea corpului si este plasat in partea inferioara a corpului.

Masajul thailandez imbunatateste circulatia si ajuta la mentinerea temperaturii corpului.

In fiecare dintre noi predomina unul dintre aceste elemente (Tard Chao Ruan), conform datei nasterii. Aceasta predominanta este importanta in mentinerea sanatatii organismului.

 • Persoana cu predominanta pamant: fata larga, inchisa la culoare, pilozitate pronuntata, voce puternica si clara, oase mari, prietenos si apropiat. Gusturi preferate: dulce, sarat si uleios – i se recomanda lapte, rambutan, dovleac, fasole. Data nasterii: octombrie – decembrie
 • Persoana cu predominanta apa: sanatos, corp proportionat, par negru si stralucitor, ochi stralucitori si expresivi. Mananca incet, isi indelplineste activitatile incet, rezistent la foame si caldura, memorie buna, voce clara, in general este lenes. Gusturi preferate: acru si amara – i se recomanda rosii, ananas, portocale. Data nasterii: iulie – septembrie
 • Persoana cu predominanta foc: suporta cu dificultate caldura, i se face foame rapid, ii place sa manance, albeste repede, cheleste, piele ridata, par si barba moi, rapid, nerabdator, temperamental si stresat. Gusturi preferate: amar, racoros si evita mancarea condimentata – i se recomanda pepenii.Data nasterii: ianuarie – martie.
 • Persoana cu predominanta aer/ vant: piele uscata, ii troznesc oasele inteligent, gelos, tendinta spre insomnie, nu suporta vremea rece, vorbeste incet, vorbaret, se indragosteste usor. Gusturi preferate: condimentat si mentolat – i se recomanda ghimbir, busuioc, piper. Data nasterii: aprilie – iunie


About the Author


0 Comments


Be the first to comment!


You must be logged in to post a comment.