Royal-Silk-Holidays



Experiente

12/04/2013

Mancarea thailandeza si influentele ei

More articles by »
Posted by:
Tags: , ,
IMG_5463

Mancarea thailandeza este mult mai complexa si eterogena decat credem noi, strainii  – de obicei amatori de pad thai, tom yum sau curry.

Pentru occidentali, bucataria thailandeza este originala si exotica, iar laptele de cocos si condimentele proaspete dau o nota distinctiva mancarurilor traditionale. Dar, la o privire mai atenta si cu cateva notiuni de istorie a regiunii,vei observa ca mancarea thailandeza  a fost influentata de vecinii tarii, de misionari si chiar de de budism.

De fapt, mancarea thailandeza difera in functie de zona geografica in care te afli si de ingredientele disponibile.
Uita-te putin pe harta Thailandei si-ti vei da seama cum actioneaza aceste influente: sudul extrem al Thailandei este influentat de Malaezia, regiunile nord estice din Isan de Laos, iar mancarea traditionala din nord a imprumutat caracteristicile bucatariei burmeze. De fapt, siam-ising sau incorporarea tehnicilor culinare straine este un aspect constant in bucataria thailandeza.

Mancarea thailandeza: un mix de influente

  • Ia de pilda ghee, unt clarifiat, baza pentru mancarurile indiene. Pentru ca thailandezii nu au atatea cunostinte despre produsele lactate au inlocuit acest ingredient cu unul pe care-l aveau la indemana – laptele de cocos.
  • Chilli nu a fost popular in Thailanda pana in secolul al 17-lea, cand au ajuns aici misionari portughezi care au inceput sa foloseasca chilli in bucatarie cu tehnicile pe care le vazusera in America de Sud.
  • De asemenea, contextul cultural influenteaza felul in care este preparata mancarea. Thailanda este o tara budista, unde 90% din locuitori sunt budisti. Influenta budista a  determinat felul de a gati si de a servi mancarea. Bucatile mari de carne nu sunt acceptate (asa ca sunt preparate bucati mici sau carnea este tocata, cum vezi in curry sau in supa de orez), desi obiceiul de a gati puiul intreg, de exemplu, este popular in restul lumii.
  • Thailanda nu are, precum India, varietatea ingredientelor uscate, care confera un gust pregnant. In locul acestora, foloseste ingrediente proaspete precum lemongras sau tamarind.


About the Author






0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *