Thailanda: turism, sejur si vacanta – Thaistory.ro
Thailanda noastra. Oameni, experiente si povesti culese de o familie îndragostita de aceasta tara
Royal-Silk-HolidaysLocuri

17/02/2012

Snorkeling in Koh Nang Yuan

More articles by »
Written by:
Tags: , , , , , ,
Diving near Koh Nangyuan coral reef

Koh Nang Yuan e unul dintre cele mai bune locuri de snorkeling din Thailanda. O poveste despre vise cu corali protejati, fotografii subacvtice si preturi orientative pentru mai toate variantele de snorkeling disponibile aici.

Text si foto: Bogdan Croitoru

“Zburam auzind doar respiratia coralului viu pe care reusisem sa-l capturez cumva pe cardul de memorie.”

SNORKELING PENTRU CIUFUTI Cobor pe ponton si ajung in fata unei gherete ce strajuieste o punte de lemn care duce spre interorul acestei minuscule insule din Golful Thailandei. Langa ghiseu un anunt mare: “Rezervatie de corali protejata…etc“. Offff, groaznic! Trebuie sa dau jos din spinare sacul cu bruma de echipament. Tot numai un zambet, un asiatic cu chipiu asteapta cu mana-ntinsa. Bosumflat, i le dau. Le-a pus intr-un raft alaturi de cele ale cuplului olandez dinaintea mea si mi-a dat un bon. Ca la vestiar. “Daca doriti sa va scufundati mergeti la centrul de langa restaurant…”, mijeste ochii-fante thailandezul intinzandu-mi un bon, dovada arestarii labelor de scafandru. Schitez un ranjet in loc de multumesc: mda, imi zic, asadar s-a dus naibii o tura relaxanta de snorkeling.

Snorkeling in Koh Nang Yuan, rezervatie naturala de corali

Doar cu masca si fara labe, imi va fi greu sa-mi gasesc cele mai bune pozitii pentru a fotografia pestisorii colorati. Am consumat doua ore si 500 Baht pe catamaran din Samui pana pe Koh Nang Yuan. Da, adevarat, parca-s in paradis, dar cum as putea sa zbor fara aripi? Sunt sigur ca faza cu confiscatul labelor e un tertip al administratorilor ca sa mai stoarca niste bani. Cica protejeaza coralul! N-am nevoie de scufundarile lor! Vroiam doar putina balaceala cu masca, apoi sa ma-ntorc la hotel, in Samui. Aici vad ca au niste preturi astronomice la cazare: cel mai ieftin bungalow, cu un pat si ventilator pe post de aer conditionat e aproape 50$ pe noapte!

Inainte sa-mi inec amarul in bulele unei beri Chang arunc totusi o privire spre “Easy Divers”, o cabanuta circulara animata de o domnisoara inalta care aranjeaza niste veste compensatoare pe umerase. Intru, dezamagire…imi zambeste apoi continua cu vestele strigand dupa un coleg. James apare. Ii arunc pe tejghea permisul PADI, sa vezi la astia preturi…”Bogdan, uite, avem o ofera speciala pentru cei cu brevet…daca faci cel putin doua scufundari cu noi primesti un bon de reducere pentru cazare cu care te duci la receptie, ajungi la vreo 12 dolari pe noapte. O scufundare te costa 900 Baht adica 30$, daca faci peste 5 te costa 800 si peste 10 doar 700 Baht. Echipamentul complet este inclus in pret, asemenea barca care ne duce la locul de scufundare. Scufundarile cu echipamentul tau au reducere 15%. O scufundare dureaza minimum 40 de minute. Avem 6 locuri principale de scufundare, acum e sezonul pentru rechinul gigant, multi turisti l-au vazut. Ce zici?”

AM ADORMIT RUPT DE OBOSEALA, cu febra musculara la gambe, in fosnetul placut al frunzelor ce mangaiau peretii subtiri ai bungalow-ului. In somn m-am reintalnit cu melcii, pestii si dediteii care mi-au umplut amiaza. Diferenta era ca in vis nu aveam o sapuniera, o camera compacta limitata, ci aveam un aparat de fotografiat profesional, cu obiectiv supergrandangular si o sensibilitate extraordinara, astfel incat puteam sa prind toate detaliile fara sa generez fulgere indiscrete cu flash-ul. Culorile suprasaturate se estompau odata cu cresterea adancimii, intr-un linistitor albastru. Zburam auzind doar respiratia coralului viu pe care reusisem sa-l capturez cumva pe cardul de memorie.

 

RECOMANDARE DE LA BOGDAN CROITORU

Daca ajungi in Koh Nang Yuan, iti recomand sa mergi pe urmatoarea varianta: scufundari in paradisul din jurul Koh Nang Yuan. Buget pentru 2 zile: 23 de euro feriboat dus-intors de la Samui, 9 euro pe noapte la bungalou, 58 de euro ghid si echipament,10 euro – mancare si bere. Daca nu ai brevet scuba, Centrul Easy Divers ofera brevet PADI, cu 187 de euro. Cei care nu se scufunda platesc 32 de euro cazarea pe noapte.

Alte fotografii apartinand lui Bogdan Croitoru, gasesti la Ceai in loc de opium in Triunghiul de Aur si Traditie si onoare

 

Bogdan Croitoru fotografiaza frecvent pentru National Geographic si National Geograhic Traveler, atat in Romania cat si pentru editiile internationale ale acestor reviste.About the Author


0 Comments


Be the first to comment!


You must be logged in to post a comment.