Thailanda: turism, sejur si vacanta – Thaistory.ro
Thailanda noastra. Oameni, experiente si povesti culese de o familie îndragostita de aceasta tara
Royal-Silk-HolidaysMasaj thailandez

05/07/2014

La Thai Massage Circus, în Luang Prabang, Laos

More articles by »
Written by:
Tags: , , , , ,
La Thai Massage Circus, în Luang Prabang, Laos

Thai Massage Circus este un curs organizat anual în Luang Prabang (Laos) de renumiți instructori în domeniu, dedicat practicanților avansați. Pentru a se specializa în thai yoga massage, Simona Negrilă a ajuns în Luang Prabang și ne-a povestit cum arată un curs la Thai Massage Circus.

Foto: www.spasenses.ro

Cursul la Thai Massage Circus durează o lună și include șase ore zilnice de curs de masaj, yoga și diferite tipuri de meditație (mai multe informații găsești pe www.thaimassagecircus.com), iar Simona a participat deoarece a dorit să se specializeze în thai yoga massage.

În prima săptămană s-a acomodat cu locul, cu lipsa confortului (avea de ales între a dormi la cort sau pe o saltea într-o casă pe piloni veche de 150 de ani), a fost descurajată de nopțile reci pentru acea perioadă a anului și recunoaște că s-a întrebat ce căuta acolo. “M-am întrebat ce caut acolo, dar apoi mi-am răspuns: Motivul pentru care am venit aici este pentru că mi-am dorit foarte mult să învăț și o să trec și peste asta. Este o lecție, cu tot așa-zisul lux cu care sunt eu obișnuită. Nu suport frigul, iar acolo tremuram pentru nopțile erau foarte reci. O săptămână a fost mai frig decât de obicei, dar m-am obișnuit.” Dar, după aceasta perioadă, a venit și răsplata.

Însemnări de la Thai Massage Circus, Luang Prabang Laos 2014

“La șase ne trezește gongul tibetan. Un astfel de gong face cât 1000 de ceasuri deșteptătoare deci este imposibil să nu te trezești.

Apoi, pe stomacul gol, bem un ceai. Ceai de lemongrass sau ghimbir, care activează metabolismul, ceea ce este indicat dimineața, înainte de meditație, pentru a acorda organismului răgaz să se curețe. Beau multă apă de cocos – sunt aduse camioane întregi de nucă de cocos. La început nu mi-a plăcut, dar apoi m-am obișnuit cu gustul și acum îmi plac la nebunie.

Jumătate de oră de meditație. Ni s-a spus ca la început e bine să ne concentram pe respirație și că fiecare poate să facă ceea ce consideră că i se potrivește. De exemplu, poți să te concentrezi pe inspirat și expirat, să numeri fiecare inspirație și expirație si chiar să-ți zici inspiiir – expiiir. Și cum mintea îți zboară mereu în altă parte, să ai grijă să te întorci la respirație și să-ți spui inspiiir – expiiiir. Unii inspiră, își țin respirația și abia  apoi expiră.

Oră de yoga.

Un sfert de oră pauză.

8.30 – 9.00 Micul dejun. Când am auzit că o să fie meniu vegetarian timp o lună de zile, nu am crezut că o sa rezist. Dar mâncarea este excelentă. Sunt foarte multe fructe și acestea se combină cu orez. Avem ori orez cu ou (care este permis), ori orez cu fructe, ori porridge. Ne-au pregătit și lasagna vegetariană (cea mai bună lasagna pe care am mâncat-o vreodată).

9.00 – 10.00 O oră de pauză, în care fiecare face ce dorește. Avem o cascadă mică unde facem duș. Apă caldă este puțină, avem destul de rar și nu ajunge pentru toți. Dar după un duș de 10 minute la cascadă, unde s-a facut o miniplajă cu o piscină naturală, ești răcorit.

10 – 13.30 – curs

Pauză pentru masa de prânz după care avem program de voie. De obicei, mergem la plajă sau înotam.

De la 15 – 18.00 din nou curs.

Cina. În fiecare seară luăm cina în fața focului de tabără, alături de o formație care cântă mantre la chitară.

“Sauna night”

De două ori pe săptămână facem sauna night. În Laos este un cult pentru sauna. Se spune că transpirăm foarte puțin și de asta ne îmbolnăvim. Există niște reguli stricte pentru sauna: trebuie să intri în sauna uscat, altfel efortul cardiovascular pentru evaporarea apei este mai mare și abia apoi încep să se elimine toxinele din corp. Apoi mergi în apă rece. 5 minute de sauna, duș rece, te ștergi și apoi din nou în sauna ca să se facă o gimnastică cardiovasculară cald – rece.

Dans

Uneori, dimineața, în locul orei de yoga ne pun muzică și dansăm. La început cred că eu eram cea mai stângace pentru că nu-mi venea să dansez așa, din senin. Nici nu ne-au pus muzică prima oară și nu-mi venea să cred când îi vedeam pe ceilalți cât de relaxați sunt și cum puteau dansa fără să audă vreun ritm sau acord. Dar, după aceea, ne-au pus și muzică și am început și eu să dansez.

Walking meditation

Într-o dimineață, în loc de meditația clasică am făcut walking meditation. Se practică mai mult în Laos, Burma. În walking meditation mergi foarte lent, cu picioarele goale, dacă este posibil, și urmărești fiecare mișcare și senzație până faci un pas. Totul este lent și trebuie să te concentrezi, din nou, pe respirație.

Vipassana

Am făcut și meditație vipassana (o străveche tehnică de meditație indiană) în care nu vorbești. Până la ora zece nu am avut voie să vorbim, să ne uităm în ochii celorlalte persoane, mergeam mai mult cu capul în jos. Regula este ca, în orice faci, să fii doar tu cu tine. De obicei, dimineața, când mâncăm, vorbim mult, dar acum, neavând voie să comunicăm, analizam mai bine gustul mâncării și ceea ce mâncam.

Ce este masajul thailandez yoga (thai yoga massage)

  • Thai yoga massage are foarte multe posturi, mai mult decât la thai massage, din yoga. Nu este o poziție clasică de masaj, pozitiile se combină foarte mult. Se aseamănă oarecum cu masajul din partea de nord a Thailandei, dar are mai multe posturi de stretching.
  • Sunt aceleași meridiane pe care se lucrează și în masajul thailandez , dar, spre deosebire de acesta, nu se lucrează foarte mult pe fiecare meridian în parte. În thai yoga massage lucreazi cu palma, nu cu degetele, și pe trei meridiane odată. Este un tip de masaj complex, care include și dinamic thai massage, chi nei tsang, yoga și reflexoterapie.”

Despre Simona Negrilă

A urmat cursurile școlii de masaj thailandez din Chiang Mai, a lucrat sub îndrumarea maestrului Pichette – unul dintre cei mai reputați maeștri de masaj thailandez – și s-a specializat în Chi Nei Tsang, la Tao Garden (Thailanda). Anul acesta a ajuns în Luang Prabang, la Thai Massage Circus, unde s-a specializat în thai yoga massage (poveștile Simonei și ofertele de masaj le găsești pe www.spasenses.ro)

 

 About the Author


0 Comments


Be the first to comment!


You must be logged in to post a comment.