Thailanda: turism, sejur si vacanta – Thaistory.ro
Thailanda noastra. Oameni, experiente si povesti culese de o familie îndragostita de aceasta tara
Royal-Silk-HolidaysMasaj thailandez

04/03/2013

La cursurile de masaj thailandez de la Wat Po, Bangkok

More articles by »
Written by:
Tags: , , ,
IMG_4483

Timp de trei zile am fost cursant la scoala de masaj thailandez de la Wat Po, din Bangkok.  Am invatat si am lucrat cat nu credeam ca o sa o fac vreodata…

Ziua incepe aici, la scoala de masaj thailandez de la Wat Po, din Bangkok, cu o rugaciune si continua cu meditatie. Apoi, fiecare cursant merge la salteaua lui si, sub indrumarea profesorului, repeta pasii de masaj invatati in ziua precedenta. Sala este plina de saltele. La fiecare  lucreaza doi cursanti: unul face masaj si unul este model. Pe parcursul unei zile rolurile se inverseaza de mai multe ori. Totul se face sub supravegherea atenta a profesorilor, imbracati in halate albe, care corecteaza cand este cazul si dau indicatii.  Profesorii, numerosi, nu sunt doar spectatorii exercitiilor cursantilor: primesc si fac si ei destule masaje si arata fiecarui elev in parte, cu rabdare si politete, care sunt greselile pe care le face.

Masajul thailandez acasa la el

Nu e usor sa inveti un masaj thailandez corect: sunt cinci pasi, insumand peste 120 de miscari care urmeaza o ordine precisa si care se repeta pentru partea stanga si pentru dreapta corpului. Lucrezi cu degetul mare si cu cel aratator, cu care folosesti mai multe tehnici de presopunctura, cu palmele pentru presari si picioarele si antebratele pentru stretching. In fiecare zi fac vreo 10 masaje si mi se fac vreo trei. Niciun moment nu este vorba de relaxare, ci de invatare: memorarea pasilor, a ordinii acestora, invatarea liniilor sen si a punctelor care trebuie presate. Nu am scapat fara vanatai. Si cand cred ca sunt libera, macar pentru doua minute aud: “Adina, again step one.” Din fericire lumea e relaxata, rade si vorbeste. Se fac glume pe seama greselilor facute. O profesoara incepe din cand in cand sa cante.

Trei zile epuizante la Wat Po

In prima zi de curs de masaj am cunoscut o tanara din Filipine care venise la Wat Po pentru ca certificatul de masaj thailandez de aici este recunoscut international, pe Supa, o thailandeza din nord, care dorea sa-si imbunatateasca tehnica de masaj si pe profesorii Muan si Malee cu care am lucrat in timpul acestui curs, caruia i-am dedicat sapte ore pe zi. Lucrez mult, mai intens decat la orele de la scoala sau de meditatii. Am decis sa abordez aceste ore cu cea mai mare seriozitate, ca si colegele mele care vin aici pentru a invata o meserie din care-si vor castiga painea. Nu vreau sa par un turist curios si sper sa reusesc sa transmit prin atitudinea mea acest lucru. In orice caz, va garantez ca nu sunt scutita de vreun efort sau ca beneficiez de un tratament preferential. Transpiratia curge pe mine, la propriu, degetele ma dor, mainile imi tremura si totusi, de fiecare data, sunt detalii pe care le uit. Nu folosesc piciorul bun, folosesc presiunea degetelor in loc sa ma las cu toata greutatea corpului, nu schimb degetele cand trebuie si tot asa… Cursul incepe la ora 09.00. La pauza de la ora 12 sunt atat de epuizata ca as manca orice, oricat de condimentat. Nu mai fac mofturi la mancare si beau vreo doi litri de apa. Iar noaptea aud doar vocea profesoarei Malee: “Adina, change finger”, “Adina, again step two”.

 About the Author


0 Comments


Be the first to comment!


You must be logged in to post a comment.