Thailanda: turism, sejur si vacanta – Thaistory.ro
Thailanda noastra. Oameni, experiente si povesti culese de o familie îndragostita de aceasta tara
Royal-Silk-HolidaysLocuri

10/04/2013

Koh Mak, insula unei familii aristocrate

More articles by »
Written by:
Tags: ,
IMG_5336

Koh Mak, unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am vizitat in Thailanda, este insula unei familii de aristocrati chinezi  care incearca din rasputeri sa cultive un turism responsabil si bine… triat.

Foto: O veritabila lectie de istorie in muzeul din Koh Mak alaturi de Khun Tarin

Cand am ajuns la Lazy Day, pe Koh Mak, eram epuizati: Adina facuse o criza de rau de masina la plecarea de pe Koh Chang, de am crezut ca nu mai ajunge vie la destinatie, pe speedboat am facut insolatie amandoi. Vladimir insa era in regula.
La inceput nu am avut ochi nici pentru plantatia de cocotieri pe care o traversam, nici pentru drumul cu pamant rosu pe care-l calcam spre resort sau pentru tufele de flori de un galben strident care colorau si inveseleau peisajul. Insa domnul Ann, proprietarul, ne-a intampinat cu bauturi racoritoare, ne-a lasat sa ne revenim, a impus discutiei un ritm calm si cald si s-a purtat cu un respect si o distinctie rar-intalnite. “Omul asta m-am impresionat”, mi-a spus Adina in imp ce ne indreptam spre bungalow. Dupa ce ne-am instalat si ne-am familiarizat cu imprejurimile, am zarit pe o noptiera cateva foi printate cu istoria insulei si a familiei. Era o poveste cronologica si detaliata, de cateva pagini cu scris marunt, despre o familie bogata de origine chinezeasca ce a stapanit insula asta, inrudita prin stramosi cu regele. La pranz, nu m-am putut stapani si, in timp ce mancam o supa de pui cu paine prajita unsa cu usturoi, l-am intrebat pe proprietar ce este cu acea istorie.

Koh Mak este insula unei familii de aristocrati

Istoria incepe asa:

“Koh Mak este o insula din estul Golfului Thailandei, la 35 de kilometri de continent, latitudine 11grade 19 minute, longitudine 102 grade 29 minute Est. Este a treia insula ca dimensiune din provincia Trat, dupa Koh Chang si Koh Kood. Se spune ca insula a apartinut la inceput lui Chao Sua Seng care a infiinta aici o plantatie de cocotieri si care a ocupat postul de Palad Jeen (Ofiter al Afacerilor Chineze) in timpul regelui Rama V.”  Mai tarziu, acesta a vandut plantatia lui  Luang Prompakdii (Plian Taveteekul), la randul lui, tot ofiter al afacerilor chinezesti, numit prin insarcinare regala. Din cate se stie, acesta era de origine chineza si a emigrat din China in Thailanda in timpul marii revolutii chineze, stabilindu-se  in Ban Ko Po (in provincia Prachankiriket, in prezent teritoriu al Cambogiei). Luang Prompakdii si sotia lui, Khun Mae Mulee, au avut 11 copii, iar urmasii lor “stapanesc” insula si in zilele noastre.

Este vorba de o familie bogata si bine educata, in care fratii au avut parte de studii in strainatate: domnul Ann a locuit patru ani in Germania, timp de 20 de ani a fost ghid pentru turisti germani, si vorbeste o germana perfecta; unul dintre fratii lui tocmai s-a intors de la un seminar despre utilizare responsabila a resurselor naturale, din Berlin.
Pana acum jumatate de secol aceasta familie a avut sclavi pe Koh Mak si a trait o viata de aristocrati (sclavi adevarati, care nu se puteau apropia de stapani si care uneori s-au si razvratit). Chiar si acum, sangele aristocrat se simte, la fel si educatia primita  – o simti in felul lor de a se comporta si de a vorbi, in felul in care dau dovada de o politete fireasca, de rezerva, discretie, relaxare.

Chiar daca timpul a trecut si lucrurile s-au schimbat,  generatia actuala s-a adaptat starii din prezent: majoritatea resorturilor si restaurantelor, peste 80%, apartin urmasilor lui Luang Prompakdii. De fapt, Koh Mak  are aproape un statut de insula de familie. Au loc consilii anuale ale celor cinci frati, sau de cate ori este nevoie, pentru a se stabili strategii ori pentru a discuta planurile pe care le are fiecare. Desigur, la nivel de pret exista concurenta pentru ca nu si-au stabilit o politica unitara de preturi. Acesta este un aspect care-l priveste pe fiecare. Si desigur, in timpul sezonului ploios, cand nu sunt turisti, se intalnesc mereu la cate unul dintre ei pentru a lua asa impreuna, cu toata familia.

Pe insula exista chiar un muzeu, Muzeul Koh Mak, cu istoria acestor locuri si a familiei unde sunt adunate poze de arhiva, obiecte folosite de-a lungul timpului, iar ghidul/ proprietarul, este Khun Tarin (foto), descendent al lui Luang Prompakdii (fratele dlui Ann).

Din vizita la muzeu mi-au ramas  intiparite in minte doua lucruri:

  • “Suntem bogati, avem educatie buna – dar nu aratam acest lucru si nu risipim ce avem.”
  • “Vrem sa pastram insula curata si linistita. Am plecat prin lume, dar de fiecare data ne-am intors aici. Ne place peisajul asta, vrem sa-l pastram asa.” – de aceea numarul de turisti este oarecum controlat – si nu exista decat speedboat-uri sau slowboat-uri pentru a ajunge aici.


About the Author


0 Comments


Be the first to comment!


You must be logged in to post a comment.