Thailanda: turism, sejur si vacanta – Thaistory.ro
Thailanda noastra. Oameni, experiente si povesti culese de o familie îndragostita de aceasta tara
Royal-Silk-HolidaysExperiente

22/03/2012

I Ching, cartea schimbarilor

More articles by »
Written by:
Tags: , ,
IMG_3260

I Ching, intelepciune si divinatie chinezesca

Am sapat dupa cartea astea ani de-a randul prin anticariatele din Bucuresti. Culmea a fost sa o gasesc pe partea cealalata a pamantului, intr-un bookshop din Thong Sala, pe Koh Phangan, Thailanda. Si de atunci, I Ching, cartea de intelepciune si divinatie chinezesca, m-a robit! Am pus mana pe un exemplar rarisim, cu o introducere scrisa pe la 80 de ani de C.G. Young, indragostit de I Ching. Young povesteste acolo ca si si-ar fi dorit sa mai apuce sa compuna o lucrare despre cum functioneaza inconstientul cand alege una dintre cele 64 de situatii posibile din cartea schimbarilor.

De atunci, ma joc cand pot intreband cartea.

Metoda traditionala e laborioasa, absolut complicata, cu tot felul de numarari manunchiuri de tulpinite de coada soricelului. Mentiuni despre ea gasiti in cartea lui Herman Hesse, “Jocul cu margele de sticla”.Dar exista si o metoda mai simpla, moderna, dezvoltata prin sec V, cu moneda. Arunci cu 3 monede (o fata e ying, cealata yang cu valori de 2 respectiv 3), de cate 6 ori, obtii niste cifre, te uiti in tabele, etc.

Nu-i locul aici sa intru in detalii…

Dar daca am facut pe cineva curios despre I Ching un prim pas poate fi http://en.wikipedia.org/wiki/I_ChingAbout the Author


One Comment


  1. astf

    si pentru ce naiba te-ai mai apucat sa povestesti despre cartea asta daca nu dai detalii complete? doar ca sa pari interesant, sau ce? mda..You must be logged in to post a comment.