Thailanda: turism, sejur si vacanta – Thaistory.ro
Thailanda noastra. Oameni, experiente si povesti culese de o familie îndragostita de aceasta tara
Royal-Silk-HolidaysLocuri

17/11/2011

Plaje thailandeze (9): crescatoria de stridii

Koy, oyster farm, SuratThani province

La crescatoria de stridii Sinnana Farm, de langa Suratthani, am cunoscut-o pe frumoasa „Koy” Natchanun Wongchan.

Foto: Bogdan Croitoru

Misiunea noastra: umblam hai-hui prin Thailanda si ii intrebam pe localnici despre plajele unde merg ei. Cautam plaje thailandeze  autentice si ne tinem departe de destinatiile confectionate pentru turisti.

„Koy” Natchanun Wongchan vede in fiecare seara unele dintre cele mai frumoase apusuri din lume. Dar ea e parca si mai frumoasa. Supla, maruntica, e o „miss world” nestiuta de lume si care nu stie ea insasi ca-i frumoasa, zambeste timid si priveste mai mult in pamant. Poarta un tricou-fustanela galben si blugi; are parul prins in coada de samurai.

Koy lucreaza ca bucatareasa, ghid si barcagiu la Sinnana Farm, o crescatorie de stridii de 200 ha, care de cinci ani primeste turisti peste noapte. Suntem in larg, la 3 km de tarm, aproape de Suratthani, intr-un fel de hambar urias, cu pereti din rogojini de bambus, cocotat pe piloni de beton, deasupra marii. De jur-imprejur, sute de foisoare de paza, micute, incropite pe piloni inalti. Marea e parcelata ca o imensa podgorie subacvatica, cu siruri nesfarsite de stalpi de beton pe post de araci, pe care cresc stridii, vreme de un an. O excursie cu barca la ferma de stridii, plus un pranz (constand in 10 feluri de mancare gatite de Koy) costa 9 euro. Ramasul peste noapte, 18 euro. Ferma are doua etaje: jos e un restaurant, bucatarie si camerele unde stau angajatii, sus – un fel de sala de sport-dormitor, cu tavan placat cu rogojini de bambus si unde poti dormi pe saltele de sport sau in cort. Rezervarile trebuie facute cu minimum doua zile in avans la telefonul 081-5977575. Aici vin de regula numai thailandezi, sa manance stridii pescuite pe loc. Restaurantul, cu pereti si tavan din rogojini de bambus, nu e mare (cat trei sufragerii de bloc), dar nici de aici nu lipseste statia de karaoke. O stridie cat pumnul, de un an, costa 0,1 euro; in oras, la restaurant, poate sa ajunga la 1 euro. Koy castiga 23 de euro pe grup (de 10 persoane) si 11 euro in plus daca ii plimba si cu barca. Nu a calatorit mult, dar in urma cu cativa ani a lucrat ca intern la un mare hotel din Samui. Atunci i-a ramas sufletul la  aglomerata Chaweng Beach, cel mai farang loc de pe Koh Samui.

 About the Author


0 Comments


Be the first to comment!


You must be logged in to post a comment.