Royal-Silk-Holidays



Experiente

17/04/2013

Fructe thailandeze pe saturate

More articles by »
Posted by:
Tags: , ,
IMG_7578

Fructele thailandeze te imbie cu forme necunoscute si culori din cele mai vii. Prima oara nu am stiut ce sa aleg: in afara de banane si ananas, nici macar nu stiam cum se numesc fructele expuse la tarabe sau ce gust au. Eram pe un taram al fructelor complet nou.

Iata o scurta trecere in revista a celor mai populare si gustoase fructe thailandeze

Banana (kluai) are trei specii: kluai hom – cea mai populara in randul turistilor, Kluai namva care poate fi consumata cruda sau gatita si kluai Khai, o banana mai mica, cu coaja subtire. Sezon: tot anul

Nuca de cocos (ma-phrao): Se consuma doar cele mici si verzi. Bei lichidul si apoi, cu o lingurita, mananci miezul alb de pe peretii nucii. Sezon: tot anul.

 

custard apple

custard apple

 

 

Custard Apple (Noi-na, lat Annona reticulata): Fruct adus din America Centrala. Este usor de desfacut. Mananca miezul alb si moale cu o lingurita si da la o parte samburii. Sezon: iulie – august

 

 

 

durian

durian

 

 

Durian (rthu-rian) este un fruct foarte special. Mirosul lui neplacut si puternic l-a facut celebru. In multe hoteluri, la intrare, se specifica: durianul interzis. Daca reusesti sa treci de mirosul respingator, o sa descoperi o savoare unica. Merita incercat! Pentru incepatori: recomand sa inceapa cu tipul monthong. Sezon: mai – iunie.

 

 

Struguri (a-ngun): Decembrie – Aprilie

Guava: Fruct originar din Europa si adus in Thailanda acum un secol. Il gasesti in ambele variante: rosu si verde. Sezon: decembrie-aprilie.

Fructul lui Jack

Fructul lui Jack

 

 

Fructul lui Jack (khanun). Asemamantor ca aspect cu durianul, doar ca este mai mare, de dimensiunea unui pepene (sau mai mult) De obicei, nu se cumpara tot fructul, vanzatorul il desface cu un cutit puternic si ofera spre vanzare pulpa galbuie. Sezon: tot anul.

 

 

 

Lamyai

Lamyai

 

 

Lamyai Adus de imigrantii chinezi, este un ciorchine de boabe acoperite de o coaja subtire. Dupa ce indepartezi coaja, iese la iveala un miez asemanator strugurelui, doar ca este de culoare alba si este mai consistent. Ai grija la samburi – fiecare bob are cate un sambure marisor. Este dulce si aromat. Sezon: mai-iulie.

 

 

lychee

lychee

 

 

Lychee (litchi, linchi) Originar din sudul Chinei, este raspandit prin Chiang Mai si tot nordul Thailandei. Sezon: aprilie – mai.

 

 

 

 

Mango (ma-muang) este unul dintre cele mai populare fructe, folosit intr-un delicos desert cu orez dulce.) Sezon: martie-mai

mangostina

mangostina

 

 

Mangostina (mangkhut) Indeparteaza cu un cutit coaja inchisa la culoare si vei da peste un miez (asemanator cu niste catei de usturoi) alb dulce-acrisor care se topeste in gura. Sezo: sfarsitul lui aprilie – iunie

 

 

 

Papaya (malako) Originara din zona tropicala a Americii, papaya este cultivata de atat timp in Thailanda incat localnicii au ajuns sa o considere de-a lor.  Taie fructul pe lungime si manaca miezul cu lingurita. Este mai gustoasa cu putina lamaie. Sau taie coaja si manaca-i miezul cu o furculita. Sezon: tot anul.

Ananas (saparot) Este dulce, suculent, plin de vitamina C si are o aroma pe care nu o vei gasi la fructele din hipermarketurile din Romania. Este ieftin si il gasesti la orice vanzator de fructe de pe strada – curatat, taiat in felii si infipt intr-un bat. Sezon: tot anul.

rambutan

rambutan

 

 

Rambutan (hgo) este poate unul dintre cele mai spectaculoase fructe, acoperit de un “par” viu colorat. Indeparteaza coaja si vei ajunge la un miez alb, dulce si moale. Sezon: Mai- iunie.

 

 

 

Tangerina (som) Sezon: tot anul.
Pepene (taeng – mo) ideal pentru hidratare. Sezon: tot anul.

Fructul Dragonului

Fructul Dragonului

 

 

Fructul dragonului (gaaew mang-gon) este de-a dreptul impresionant prin aspect. Interiorul alb cu seminte marunte, negre, seaman putin cu cel de kiwi. Nu sunt neaparat fan al acestui fruct, care are un gust fad in comparatie cu celelalte fructe, dar este excelent in salatele de fructe. Sezon: mai – Octombrie

 

 

Marul Roz (chom poo) arata ca un mar, are consistenta unui mar, gustul e racoritor si oarecum diferi de al acestuiat. Are forma de para. Sezon: decembrie-martie.



About the Author






0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *