Thailanda: turism, sejur si vacanta – Thaistory.ro
Thailanda noastra. Oameni, experiente si povesti culese de o familie îndragostita de aceasta tara
Royal-Silk-HolidaysExperiente

09/02/2017

Festin plutitor la Ban Nam Ra

More articles by »
Written by: Adina
Tags: , , ,
Festin plutitor la Ban Nam Ra (Trang), Thailanda

Text, foto, video: Cătălin Gruia

“O casă căreia îi cunoşti numărul de camere nu merită locuită”, spunea Prințul de Salina în Ghepardul. La fel, un festin ale cărui număr și feluri de mâncare le cunoşti, nu îşi merită numele.

Din păcate acestea-s axiome de principi, iar nouă, muritorilor de rând, nu ne rămâne decât să le înghițim pe nemestecate…

Mie unul, mi s-a mai întâmplat o singură dată în viaţă, să îmi pot permite un astfel de festin (în orașul Langu, din provincia Satun, am scris despre asta în Mâncarea thailandeză pentru cunoscători), când o prietenă thailandeză, Kae, mi-a arătat ce înseamnă să mănânci ca un localnic. Acum, o thailandeză vopsită cu alb pe față stătea la cotul meu să îmi scoată tacticoasă cu un cuțitaș carnea din picioruşele de crab…

Dar să încep cu dreptul și cu începutul.

La mai puţin de o oră de condus de orașul Trang (sau 10 minute din direcţia opusă, dinspre Pakmeng Beach) se află Ban Nam Rab, un sat pescăresc de vreo 100 de familii. Oamenii trăiesc pe ape, printre mangrove, ca lipovenii din Delta noastră, săraci şi plini de nevoi, cum e vorba cântecului, dar sănătoși și nu tocmai nefericiți. Pentru ei fructele de mare şi peştele sunt mâncarea săracului. În urmă cu 20 ani, au rămas fără pădurea de mangrove, pe care au tăiat-o și ars-o pentru a obține cărbune. Și pentru că lucrurile se leagă, au dispărut și peștii, crabii, zona mangrovelor fiind un ecosistem complex, vital pentru supraviețuirea și înmulțirea acestora.

Situația era dezastruoasă și și-au dat seama că trebuie să repare ce au stricat. Au plantat, au lăsat pădurea să se regenereze și, cum  mangrovele au un ritm de creștere foarte rapid, locul este din nou înverzit. Pădurea are două zone: una educațională și de conservare și alta pentru exploatare, dar și aici lemnul este tăiat doar cu permisiunea șefului satului, fiecare având obligația ca, după ce taie, să planteze în loc.

Un profesor din Bangkok, care i-a vizitat recent și a rămas uimit de frumuseţea locului, i-a încurajat să facă ecoturism. Șeful satului a prins ideea şi a convins comunitatea să construiască trei case plutitoare cu motoare de long tail boat cu care turiştii să poată fi plimbaţi melcește pe canale mărginite de mangrove, către marea Andaman, cu popas unde să facă trekking prin junglă, să înoate în mare sau să pescuiască și să mănânce cât pot cele mai proaspete fructe de mare şi pește.

Până acum n-a venit mai nimeni și sunt în etapa în care caută să se promoveze, să descopere cum își pot îmbunătăți programul și ce preferă vizitatorii.

Pachetul acesta de 3-4 ore costă 1300 B de persoană (cca 150 de lei), cam la o treime de preţ faţă de orice experienţă similară organizată în zona Phuket, Krabi sau Samui. Include plimbarea cu barca, masa și toate activitățile care se vor desfășura în acest interval de timp. Va fi afacerea satului, din care speră să dezvolte întreaga comunitate.

Absolut întâmplător și doar graţie unei prietene din Trang am avut ocazia să prindem proiectul acesta în faza de probe, înainte de a fi lansat la apă pentru turişti.

Poate şi de aici impresia de experianță unică, demnă de un maharajah…

PS: deși dacă stau să mă gândesc mai bine poate singurul maharajah de la masă a fost Vladimir, care a ciugulit puțin la început, după care s-a retras la babord să descopere șopârle-monitor uriașe reale sau imaginare, ascunse printre rădăcinile despletite ale mangrovelor de la maluri, ignorând suveran și bucățelele dumicate de crab, și calamarul pe gratar, și cele trei feluri de pește, și pepenele și budina din lapte de cocos pregătită de Adina și de femeile de pe barcă.

Dacă ajungi în Trang și dorești să încerci această experiență, îți recomand să o contacteazi pe Arjaree Worakan (The Explorer), cea care ne-adus la Ban Nam Rab. Este un excelent ghid vorbitor de limbă engleză și este implicată în promovarea comunității.About the Author

Adina

0 Comments


Be the first to comment!


You must be logged in to post a comment.