Thailanda: turism, sejur si vacanta – Thaistory.ro
Thailanda noastra. Oameni, experiente si povesti culese de o familie îndragostita de aceasta tara
Royal-Silk-HolidaysExperiente

17/02/2017

Facultatea lui Miru. La Institutul de Resurse Naturale și Mediu, din Trang

More articles by »
Written by: Adina
Tags: , ,
Facultatea lui Miru. La Institutul de Resurse Naturale și Mediu, din Trang #3

Prin decembrie, motanul nostru Negruț a fost otrăvit. Avea 14 ani și, practic, făcea parte din familie. Vladimir a fost foarte afectat pentru că el îl știa pe Negruț de când s-a născut. A urmat o perioadă de întrebări despre moarte, ce se întâmplă după moarte, reîncarnare, despărțire.

Text și foto: Adina Brânciulescu. Video: Cătălin Gruia

Mai mult, a devenit îngrozit de gândul că s-ar putea despărți de noi și, la șase ani, se gândea deja la facultate. “Chiar trebuie să merg la facultate, să plec de acasă, de lângă voi?” Așa a ajuns la concluzia că vrea să învețe să picteze și să-și vândă picturile de acasă.

Ieri am vizitat Institutul de Resurse Naturale și Mediu, de la Universitatea Rajamangala din Trang, aflat nu departe de Pakmeng Beach. “Uite, Miru, aici este o facultate”, i-am zis, iar el a devenit atent la lucrurile din jur.

Campusul se întinde pe o suprafață imensă, pe care, pentru a o străbate, ai nevoie de mașină sau scuter. Corpurile de clădiri se văd ici-colo și totul este dominat de vegetație și pădure. Practic, te afli în inima naturii tropicale, acesta fiind spațiu pentru activități, studiu și cercetare.

Ne-am îndreptat spre acvariul institutului, cu o intrare asemănătoare cu cea a unei peșteri. Vladimir a fost interesat, m-a pus să fac multe poze peștilor ca să-i poată desena mai târziu. De acolo, am mers câțiva pași mai încolo ca să vedem focile – de fapt, un spectacol cu foci.

Imaginea pe care am văzut-o acolo m-a lăsat fără cuvinte. Nu mai vedem niciun loc liber, tot amfiteatrul era ocupat de elevi, așezați pe școli. Fiecare școală avea culoarea ei: alb, mov, roșu, albastru, galben, asemeni unui steag multicilor. Erau chinezi, thailandezi, budiști, musulmani, copii în tricou, fete cu fețe acoperite. Aveam impresia că aici sunt concentrate esența și viitorul acestei provincii din sudul Thailandei. Mai mult decât de spectacolul oferit de foci, gustat de elevi și de Vladimir, am urmărit ce se întâmpla în public și m-am plimbat printre copii, făcând poze.

Înainte de a pleca, ne-am oprit la malul mării, inclus și acesta în campus, unde ne-a așteptat o nouă surpriză: o plajă pe care marea se unea cu stânci acoperite de vegetație care poate concura oricând cu plajele din Phuket, Samui sau Krabi. Turiști? Nici gând! Cui i-ar trece prin cap să vină în vacanță la o universitate (cu toate acestea, până în urmă cu câțiva ani acesta era locul în care s-a ținut Underwater Wedding Ceremony, mutată acum în Koh Kradan)? Erau, în schimb, grupuri de elevi: la umbră, printre copaci, erau corturile unei tabere ce părea de cercetași, iar pe plajă luau o gustare elevii din Huay Yod. Când ne-au văzut, au ținut să-și exerseze limba engleză cu întrebări de genul “Câți ani ai”, “câte zile are o săptămână”, iar profesorilor le-am explicat de unde venim. Nu am putut pleca înainte de a face poze – și cu elevii, și cu profesorii.

Iar Vladimir… ei bine, i-a plăcut foarte mult această facultate și trag nădejdea că a revenit la gânduri mai bune. Dorea să ne întoarcem chiar a doua zi, mai ales că pe plajă a găsit o peșteră numai bună de casă, unde vrea să-i aducă pe toți prietenii și colegii lui.

Intrarea la acvariu (include și spectacolul cu foci): 50 THB pentru adulți și 30 THB pentru copii.

 About the Author

Adina

0 Comments


Be the first to comment!


You must be logged in to post a comment.