Royal-Silk-Holidays



Experiente

26/10/2011

Goana dupa viza

More articles by »
Posted by:
Tags: , , , , , ,
IMG_2152

Informatia e de aur: am plecat in Malaysia sa ne prelungim visa. In Penang am aflat ca nu stiam nimic despre viza si conditiile acesteia.

Foto: Adina Branciulescu

A fost o calatorie chinuitoare: am schimbat aproape zece mijloace de transport, am asteptat patru ore la miezul noptii in gara Suratthani si eram nevoiti sa taram dupa noi un Vladimir de numai 11 luni. Asta a fost experienta noastra pentru prelungirea perioadei de sedere: o calatorie despre care nu stiam nimic, pentru care nu eram pregatiti si care putea fi de doua ori mai usoara daca aveam informatiile necesare.

Viza turistica: despre intrari si zile in plus primite la granita

Am plecat in Thailanda cu o viza turistica de 60 de zile, avand o zestre de trei intrari. Asta inseamna ca, dupa 60 de zile, era musai sa iesim/intram din tara. In felul acesta, bifam intrarea numarul 2 (prima se calculeaza la intrarea initiala in Thailanda) si primeam zile in plus. Exemplu: am ajuns pe aeroportul Phuket pe 22 ianuarie si, conform stampilei de pasaport, aveam voie sa stam in Thailanda pana pe 22 martie. Pe 20, cu mic cu mare, am plecat sa facem prima iesire-intrare in Thailanda. In acest scop, am facut rezervari la cazare si am pornit intr-o calatorie in Penang (Malaysia). Buuun, doar ca  ne-am ambalat mai mult decat era necesar: cand am inmanat pasapoartele personalului de la hotelul din Georgetown (care avea si servicii de visa),  stupoare: “Nu era nevoie sa veniti la noi, aveti deja visa thai… Era suficient sa mergeti pana la granita, sa iesiti si sa intrati in tara si mai primeati  zilele in plus” , ne-a spus doamna de la receptie. N-am inteles nimic pe moment, dar apoi m-am clarificat: fiecare intrare in Thailanda prevazuta  pe visa aceasta aduce automat  restul de zile. Nu este nevoie de mers la ambasada, stampila de la granita este suficienta. Rezultatul: am intrat inapoi in Thailanda pe 25 martie si am primit dreptul sa stam pana pe 23 mai. In plus, ne mai ramanea o intrare.

Penangul si capitala lui, Georgetown, sunt printre cele mai frumoase locuri ale Asiei de Sud-Est. Daca tot treceam granita din Thailanda in Malaysia, era pacat sa nu ne petrecem macar cateva zile acolo. Daca nu mergeam acum in Malaysia, cand suntem la distanta de 200 de lei, atunci cand? Intre doua drumuri care ne-au epuizat, am ramas aici o saptamana. Dar daca stiam aspectele de mai jos, calatoria putea fi mai putin stresanta si mai organizata.

Sfaturi utile:

Pe pamant, calatoria Thailanda – Malaysia este neverosimil de ieftina, dar incomoda, cu multe mijloace de transport schimbate. Partea buna este ca agentiile de turism din Thailanda iti planifica plecarea in cele mai mici detalii. Exista pachete de calatorie special adresate problemelor legate de viza.

Cere informatii suplimentare despre calatoria cu trenul de noapte, care poate fi o varianta incomoda. Noi am calatorit intr-un vagon mare cu paturi suprapuse, fara cusete, iar de la granita si pana in Butterworth, punctul terminus, calatoria s-a transformat intr-o cursa personala ingramadita.

Pentru Visa Run, este suficient sa intri in hotelurile si librariile din Georgetown. Pentru un pret de nimic, iti iau pasaportul, il duc la consulat si dupa cateva zile ti-l aduc cu Visa Run.

Ia-ti cu tine o caciula si o haina mai groasa. Aerul conditionat este dat la maximum in mijloacele de transport.

Copiii nu sunt scutiti de aceasta calatorie. Pentru ca minorii nu sunt trecuti pe pasaportul unuia dintre parinti, ci au propriul lor document de calatorie, trebuie sa faca si ei circuitul.

 

Daca acest articol ti-a placut, citeste si Penang, Babilonul de azi.

 




About the Author






15 Comments


  1. Dragos Ionescu

    Buna,

    Site-ul acesta a aparut cum nu se poate mai bine; in februarie 2012 urmeaza un concediu de vreo 2 saptamani in Malaesia si Tailanda.

    Am 2 intrebari:
    1. ce varianta recomandati pentru viza? eu as merge pe Visa on Arrival. Ati auzit vreodata de probleme la Visa on Arrival? Garantia de 10.000 de THB trebuie sa fie in moneda locala sau e okay usd sau eur?
    2. unde pot face schimbul din eur in thb in Bucuresti?

    Va multumesc!


    • salut Dragos,
      daca mergi numai 2 saptamani visa on arrival e cea mai buna optiune.
      nu am auzit pe nimeni sa aiba probleme cu visa on arrival.
      in mod normal tot ce ti se cere la intrarea in Thailanda e sa poti face dovada zborului de intoarcere .

      Eu iti recomand sa nu schimbi bani in Bucuresti ci sa iei cu tine orice card visa. ca sa nu ai treaba cu hotii si sa duci grija teancului de cash. Eu asa am facut: scoti bani de la bancomat direct din Thailanda, atat cat iti trebuie.
      plafonul maxim de extragere e 10.000 de THB la fiecare retragere. indiferent de suma, esti taxat 150 THB, deci e rentabil sa scoti suma maxima.

      noi iti dorim vacanta placuta!
      si cand te intorci sa ne spui cum a fost:)


      • Salut Catalin,

        Multumesc de info, totusi as vrea sa plec cu minim de THB in Tailanda. Stii vreo banca / casa de schimb valutar in Bucuresti?


        • nu m-am gandit niciodata sa schimb baht-i din Romania. dar ma interesez la ambasada si la TAT-ul local si revin cu raspuns imediat ce aflu.


        • salut Dragos,

          mai jos ai raspunsul Madalinei Nan, de la TAT Romania: “nu poti sa schimbi THB in Bucuresti, nu este o valuta atat de cautata, din nefericire. Cititorului tau poate sa schimbe Baht la aeroport, in Thailanda, chiar daca e mai mic cursul de schimb. Apoi poate sa schimbe la orice banca in Thai, si poate sa isi foloseasca si cardul bancar.
          Ii recomandam sa cumpere aici dolari, daca nu a facut-o deja…cursul de schimb este un pic mai bun pentru conversia dolar-baht.”

          sper sa te ajute!
          cata


  2. Petruta M.

    Buna Adina
    Buna Catalin,

    Am gasit articolul foarte tarziu ce-i drept, dar poate inca mai pot primi un sfat util.
    Plec in Thailanda la sfarsitul lui Decembrie si vom sta un nr. de 23 de zile, timp in care vom iesi din Thailanda, spre Laos (inundatiile din zonele acelea ne-au dat peste cam planurile initiale).

    Am optat pentru o viza cu 2 intrari in Thailanda, dar cum nu am facut niciun fel de booking pentru a doua intrare in Thailanda (optam pentru ceva mai spontan din cauza inundatiilor din Asia) m-au reintors de la Ambasada Thailandei pana veneam cu 2 dovezi de intrae in tara.

    Am rugat-o insistent pe dna de la ambasada sa ma sfatuiasca sau sa-mi dea vreo alternativa in cazul meu, gandindu-ma ca as putea poate depune pentru visa on arrival a doua oare cand intru. Mi-a spus ca nu stie. Ca nu e sigura daca pot depune la un interval atat de scurt pentru 2 vize.

    Intrebarea mea: stiti ceva sigur in privinta asta? Ar fi o idee buna sa aplic pentru o viza cu o intrare, iar ulterior, cand revin in Thailanda sa aplic pentru viza de 15 zile?

    Va multumesc in prealabil!

    Petruta


    • Servus Petruta,

      Daca ai visa cu o singura intrare pt primele 23 de zile si daca la a doua intrare planuiesti sa stai mai putin de 15 zile (deci poti merge pe visa on arrival) nu vad vreo problema…

      sper ca am inteles corect intrebarea ta…


  3. Buna!Va rog sa-mi spuneti exact daca am nevoie sau nu de viza pentru plecare in Malaysia si daca DA,cat costa?…intentia mea este de a ma stabili definitiv acolo!


  4. Buna,

    sper sa nu va plictisesc prea tare daca va intreb si eu ce fel de viza ar trebui sa iau:)) As vrea sa stau in Thailanda intre 6 si 12 luni, incepand cu sfarsitul acestui an. Sunt jurnalist freelancer, prietenul meu este fotograf freelancer, nu suntem angajati, lucram pe proiecte. Ar fi ok viza de turist sau de non emigrant? Am citit undeva ca trebuie o declaratie de la angajator? Suma de 20.000 iti trebuie la viza sau la intrarea in tara? Si cazarea ar trebui sa fie pe 60 de zile??

    Va multumesc mult si ma scuzati pentru deranj.

    Cu drag,
    Ioana


    • draga Ioana,
      in niciun caz nu ne plictisesti 🙂 pentru inceput, te indrum spre site-ul Ambasadei Regatului Thailandei la Bucuresti, sectiunea “visa and consular”: http://www.thaiembassy.ro/visa.html. pentru o sedere de sase luni, visa turistica era ok pt ca are valabilitate maxima de 6 luni. pentru voi insa, solutia este visa non-immigrant, iar chestiunea devine mai complicata. studiaza ce scrie acolo, care sunt categoriile de aplicanti, intre timp revin cu mai multe informatii care sa-ti fie de ajutor (in special despre partea aceea cu adeverinta de la angajator).


  5. Multumesc mult, Adina:) Esti foarte draguta!


  6. Simona

    Buna,

    Am si eu o intrebare. Am un bilet de avion dus intors 8-30 iunie Dusseldorf – Bangkok, si planuiesc sa stau 14 zile in Thailanda, si restul in Malaezia si Singapore. Am si un bilet de intors Singapore – Bangkok. Eu nu am aplicat la nici o viza la ambasada, doresc sa aplic la viza on arrival. Nu am nici o dovada ca ies din tara dupa 14 zile, pentru ca vreau sa iau autobuzul, si o sa imi cumpar biletul cand plec. Doua intrebari:
    -1. E ok daca nu am aceasta dovada de iesire din tara? Sau ar trebui sa imi cumpar un bilet de avion sa ies din Thailanda?
    – 2. Practic o sa fiu in Thailanda inapoi vreo 3-4 ore pana la zborul urmator inapoi inspre Europa. Din moment ce o sa stau doar in aeroport e ok sa fiu in tara, nu? Nu o sa am probleme?

    Sper ca am fost destul de clara. Am scris un mail si la ambasada din Romania si astept un raspuns si de la ei. Multumesc anticipat!


    • draga Simona,

      din cate stiu, trebuie sa prezinti dovada intrarii si iesirii din tara. aceasta este procedura oficiala (daca, uneori, nu se cer biletele, sunt cazuri accidentale). ultima intrebare nu am inteles-o foarte bine. este o escala din zborul tau Singapore – Bangkok- Bucuresti? in cazul acesta nu este nicio problema.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *