Thailanda: turism, sejur si vacanta – Thaistory.ro
Thailanda noastra. Oameni, experiente si povesti culese de o familie îndragostita de aceasta tara
Royal-Silk-HolidaysExperiente

30/11/2011

Chang Rai: plimbare prin Mae Fah Luang si Doi Tung Palace

More articles by »
Written by:
Tags: , , , ,
Culori

Chiang Rai este o cunoscuta zona turistica a Thailandei. Aici am vizitat imensa gradina botanica Mae Fah Luang si Doi Tung Palace, resedinta de vara a Printesei Srinagarindra, mama actualului monarh al Thailandei.

Am ajuns in nordul Thailandei, in provincia Chiang Rai, primavara, aproape de finalul anotimpului secetos. Nu mi-as fi inchipuit nici o clipa ca, dupa un drum printre paduri de bambus ce sufereau evident din cauza lipsei de apa, voi avea revelatia invaziei de culori exuberante din Mae Fah Luang Gardens, cea mai frumoasa gradina botanica din Thailanda si chiar din Asia de Sud-Est.

Mae Fah Luang Gardens: gradinile minunate ale Thailandei

Situat pe circa 4 hectare, pe dealurile de la poalele Muntelui Tung (Doi Tung, in thailandeza), parcul este o explozie vegetala. A fost conceput de Printesa Srinagarindra, mama actualului monarh al Thailandei, Majestatea Sa Regele Bhumibol Adulyadej. Gradinile inconjoara Doi Tung Palace, resedinta de vara a Printesei, un complex de vile cu o arhitectura ce imbina vechiul stil Lanna thailandez cu elemente arhitecturale din Elvetia, unde Printesa-Mama si-a petrecut multi ani. Am aflat de la ghidul nostru ca o armata de cateva sute de ingrijitori se ocupa de intretinerea parcului si a palatului regal, devenit muzeu. Originalele amenajari peisagistice aduna plante din toate colturile lumii, dar si specii locale, ce infloresc pe rand, astfel incat culorile se schimba in fiecare luna a anului.

Constructia intregului ansamblu a inceput in decembrie 1987 si a fost gandita pentru a impune respect in randul localnicilor si a stopa, implicit, cultura macilor şi comertul cu opiu practicat in vestitul Golden Triangle. Tot Printesa-Mama a initiat si un proiect de dezvoltare regionala, pentru a-i reorienta pe sateni spre o agricultura bazata pe cultivarea capsunilor, a arborilor de cafea şi a nucilor macadamia, dar si spre manufacturarea unor obiecte artizanale locale, foarte cautate de turisti. Asta a facut ca, in ultima vreme, veniturile localnicilor sa-si fi schimbat partial provenienta, insa mai persista si culturile de maci, ascunse in jungla de pe dealurile din nordul Thailandei. Din cand in cand, se vad nori de fum ridicandu-se din paduri, semn ca autoritatile mai castiga cate o batalie in razboiul contra traficantilor. (In ziua in care urma sa plecam din Chiang Mai spre Mae Hong Son, am avut ghinionul ca zborul sa fie anulat – lucru destul de frecvent, din cate ni s-a spus – tocmai din cauza fumului din regiunea pe care trebuia sa o survolam).About the Author


0 Comments


Be the first to comment!


You must be logged in to post a comment.