Royal-Silk-Holidays



Experiente

02/02/2012

Mancarea thailandeza pentru cunoscatori

More articles by »
Posted by:
Tags: , , , , , ,
IMG_26531

Pret de sapte feluri, mancarea thailandeza mi-a dezvaluit nenumarate ingrediente si savori sau… Cum m-am luptat neinfricat, din lingura si furculita, pana la felul 7, in cea mai tare cina din viata mea.

Text: Catalin Gruia

In seara in care ne-am luat la revedere, prietena noastra Kae ne-a dus la un restaurant-gradina din oraselul Langa-Na (in sudul Thailandei: intre portul Pak Bara si orasul Langu). “They have big playgound for children. Bisza and Miru can play.” Asa a fost. Fiul ei de sase ani, Bisza, a venit la masa din cand in cand pentru a-si lua imbucatura dinainte pregatita in lingura.Vladimir, surescitat, a refuzat sa manance. Adina a fost victima colaterala : a ajuns sa se aseze la masa doar meteroric, pentru ca a trebuit sa se tina cu doua maini de coada cometei Vladimir care s-a dat in tobogane, trenulete-dragon, leagane etc – si multe alte instalatii din preistoria locurilor de joaca, cum aveam si noi prin anii ‘80-‘90 (dar mult mai periculoase) unde roiau copii kamikaze localnici.

Meniul era in engleza. M-am uitat nitel ca pisica in calendar dupa care am rugat-o pe Kae sa aleaga ceva pentru toti. Doar sa fie ceva “not very spicy”. Si am contribuit la alegerea bauturilor: apa plata, apa minerala si cola (la sticla de doi litri). In sudul musulman nu e de bonton sa bei alcool.

Mancarea thailandeza in sapte feluri

Si cum stateam noi acolo sporovaind, in jurul unei mese mici de beton care imita lemnul, cea mai apropiata de locul de joaca, nici nu banuiam ce simfonie culinara avea sa urmeze. Uvertura ar fi trebuit sa-mi dea de gandit: salata de crab-potcoava, adusa direct in carapacea fantastica a crabului asemanatoare cu un tanc experimental de dinaintea primului razboi mondial. Am ridicat carapacea, am gustat putin, banuitor; la inceput mi s-a parut amara, ca atunci cand mananci pesti mici si nimeresti o parte cu mate necuratate. (Adina l-a gasit absolut delicios.)

Continuarea a fost cat se poate de pasnica si de inselatoare : un platou mare cu fried rice cu fructe de mare. Si un platou cu jumatati de lime (lamaile acelea mici, verzui de Asia). Combiatia de lime, continutul negricios din carapacea crabului-potcoava si salata de fried rice sea food mi s-a parut bestiala. Am crezut ca asta va fi masa. M-am repezit cu avant in lupta si in 10 minute mi-am mai umplut odata farfuria.

Tocmai cand mi-am depus satisfacut (pentru prima oara in acea seara) tacamurile, femeia care servea ne-a adus bolul cu tom yam see food (un fel de supa de fructe de mare). Prin definitie, tom yam trebuie sa fie spicy, dar pentru noi, farangi nepricepuri, l-au facut ne-iute. Dar nu mai putin delicios.

In runda a 4-a a intrat in ring platoul cu scoici in sos cu chilli. Scoicile (le spun generic asa, pentru ca nu stiu exact cum le cheama) erau aduse direct in carapacea lor care semana la perfectie cu o teaca de fasole, sau doua unghiile false (dar de 7-8 cm lungime) ale vreunei Monica mondene. In sos, ca niste mine de teren, stateau ascunse bucati mari de ardei rosu. Am mancat una din greseala si am simtit ca lesin : mi-au pocnit instantaneu urechile de parca timpanul ar fi fost de sare peste care a navalit un tsumani. 10 minute nu mi-am mai simtit limba. Noroc cu un platou de felii de castraveti care erau acolo, cica taman in acest scop : sa taie iuteala.

Apoi au venit chiftelutele prajite din creveti tocati, cu sos dulce-amariu.

Peste ale cateva minute bune – un red-snaper prajit, cu sos de lamaie si ardei.

Si la final : un fel de mancare de glass noodle cu creveti intr-un sos caramel.

Intre cele 7 feluri m-am ridicat de cateva ori sa-l asist pe Vladimir in actele lui de bravura semi-sinucigasa pe tobogane, leagane, trenulete-dragos, balansoare semi-ruiginite.

A fost cea mai copiosa cina din viata mea. Adina trebuie sa ma creada pe cuvant pentru ca ea a stat mai tot timpul pe langa Vladimir.

Nota de plata : aprox 120 de lei.

PS : am luat un bol cu fried rice seefood la pachet. Speram ca in hotel, dupa ce se va fi linistit intr-un tarziu dupa 2 ore de zbataila nebuna, vom avea de-a face cu un Miru flamand. Am calculat gresit : s-a repezit ca un lup asupra caserolei inca din taxi.

PSS: la tot ce am spus mai sus exista un clenci: iti trebuie 7 ani in thailanda, sau sa ai un prieten thailandez, pentru a putea incerca o astfel de experienta. Altminteri – o astfel de cina ramane o taina, oricate articole sau ghiduri gastronomice ai citi.

 



About the Author






0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *