Royal-Silk-Holidays



Experiente

13/06/2013

Chili si miraculoasa capsaicina

More articles by »
Posted by:
Tags: , ,
640_ChiliPepper

De ce e bine sa mananci chili

„It’s good for your health. And especialy good for your eyes”, spune ghidul meu, Perez, straduindu-se sa ma convinga sa e timpul sa incep sa manac iute. Sunt deja cateva zile de cand Perez si cu mine pranzim impreuna si thailandezul sufera ca un caine pentru ca, din politete, nu poate sa comande felurile care ii plac – very spicy.

“In Thailanda doar copii nu manaca iute” – continua el. E un gust dobandit. Tinerii incep sa manace iute pe la 18 ani. „Eu am inceput pe la 15-16. M-am luat dupa prieteni”.

Datile trecute cand am fost in Thailanda m-am procopsit cu porecla Jude Law: „cel care nu mananca iute”. Da, poate ar trebui sa incep sa ma imprietenesc cu adevarata mancare thailandeza si cu capsaicina, substanta miracoloasa gasita exclusiv in chili.

Ghidul meu mai spune ca o mancarea mea (eu cer de fiecare data ceva not very spicy) i se pare fada, si ca chili, dupa ce te-ai obisnuit cu el, potenteaza celelalte arome din farfurie, in nici un caz nu le acopera. Nu isi poate inchipui, nici nu vrea sa se gandeasca la vremea dinainte ca portughezii sa le fi adus thailandezilor ardeiul iute prin secolul 17. “Chili e un panaceu!” – decreteaza el.

Medicina moderna pare sa ii dea dreptate. Chili face bine la:
Metabolism. Capsaicina e un agent producator de caldura. Inhiba apetitul si accelereaza metabolismului.
Buna dispozitie. Capsaicina elibereaza beta-endorfinele provocand un efect similar cu „euforia alergatorului”.
Artrita. O multime de creme impotriva artritei contin capsaicina.
Congestii. Capsaicina ajuta la eliberarea cailor nazale.

Cat de iute este chili-ul thailandez

Sa mai spunem ca chili-ul thailandez se afla doar pe la jumatatea topului iutelii ardeilor de pe glob. Unitatea de iuteala Scoville (Scoville heat unit – SHU) este folosita pentru a aprecia iuteala ardeilor. Cateva exemple orientative– mai jos:

Ardei gras – 0 SHU
Cayenne – 23.000 SHU
Thailandez – 60.000 SHU
Tabasco – 190.500
Naga de dorser – 923.000  SHU
Bih – 1.000.000 + SHU

Te-am convins ca nu strica sa incepi sa ai o relatie cu capsaicina? Nu chiar maine, desigur. Tot ce-i bun insa se cladeste in timp, cu grija si masura.
La final, un avertisment care sa te puna totusi in garda: Pielita zbarcit a ardeiului naga te protejeaza de capsaicina caustica din interior.  Insa semintele provoca arsuri daca le atingi.



About the Author






0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *