Thailanda: turism, sejur si vacanta – Thaistory.ro
Thailanda noastra. Oameni, experiente si povesti culese de o familie îndragostita de aceasta tara
Royal-Silk-HolidaysLocuri

13/02/2016

Cascadele Phaeng (Namtok Phaeng), din Parcul Național Thansadet-Koh Phangan

More articles by »
Written by:
Tags: , , , , ,
Cascadele Phaeng (Namtok Phaeng), din Parcul Național Thansadet-Koh Phangan

Foto: Thaistory.ro

“Hai, mai fă să plouă! Mai vreau!” Vladimir este încântat că, atunci când scutură copacii, peste el cad stropi de parcă ar ploua. Este atât de multă umezeală, încât crengile nici măcar nu trebuie scuturate. Când trec printre frunze, simt cum picăturile de apă de pe ele se preling pe mine.

Zumzetul junglei este, pe alocuri, asurzitor. Un cuplu trece pe lângă noi ținându-și mâinile la urechi. Dar pe mine nu zgomotul mă deranjează, ci umezeala. Lipsa exercițiului fizic, umezeala – care mă face să respir extrem de greu, încât am senzația că aerul nu mai ajunge deloc în plămâni – mă epuizează.

Umiditatea, care pe mine m-a doborât aici, este însă motivul pentru care această zonă face parte din parcul naţional Thansadet-Koh Phangan. În anul 1967, călugărul Suphatthrathammaphirom, de la mănăstirea Rat Charoen din Koh Phangan, a avut inițiativa înființării zonei protejate Namtok Phaeng pentru a opri tăierile de pădure care determinaseră secetă severă. Măsura a avut efectul dorit. Protejată, pădurea a început să rețină din nou apa care a fost pusă, în ceea ce la școală am învățat, circuitul apei în natură, iar zona Namtok Phaeng este una dintre cele mai importante surse de apă proaspătă ale insulei.

Trecem pe la cascadele Phaeng Noi, Phaeng Yai, apoi urcăm spre Dom Sila, marcat pe traseu ca View Point, dar nu ajungem până la el ca să ne bucurăm de privelişte. Înaintea mea, Vladimir aleargă şi se catără, ţipând din când în când ca lupii din Cartea Junglei. Se crede Mowgli. Încercăm  să ajungem la Than Nam Rak, marcată ca o altă cascadă, dar renunțăm şi la ea. Tot din cauza mea. Urechile îmi sunt înfundate, mă dor și nu mai aud nimic (am senzaţia că sunt pline cu apă) și dau din buze ca peștele pe uscat – o privelişte jalnică, cred. Chiar şi lui Vladimir i s-a făcut milă de mine: mi-a dat să beau puţină apă şi m-a luat de mână să coborâm încet.

La centrul pentru vizitatori am aflat că drumul pe care am luat-o este un traseu de 2,5 km (traseul Namtok Phaeng-Dom Sila) care te poartă prin zonele cele mai pitorești, pe lângă cascade și vegetație abundentă. Este un traseu de 2-3 ore, în ritm lent, de plimbare şi eşti sfătuit să ai încălţăminte potrivită şi condiţie fizică acceptabilă.

 

 

 

 About the Author


0 Comments


Be the first to comment!


You must be logged in to post a comment.