Thailanda: turism, sejur si vacanta – Thaistory.ro
Thailanda noastra. Oameni, experiente si povesti culese de o familie îndragostita de aceasta tara
Royal-Silk-HolidaysOameni

31/07/2012

Cartea tibetana a vietii si a mortii

IMG_8697

Invataturi budiste din “Cartea tibetana a vietii si a mortii”, de Sogyal Rinpoche – spiritul razboinicului si lectia schimbarii

Cartea tibetana a vietii si a mortii, scrisa de maestrul Sogyal Rinpoche este una din cele mai placute si complete prezentari ale burismului tibetan care au fost scrise vreodata. Sogyal Rinopoche s-a nascut in Tibet si a fost format de unul dintre cei mai desavarsiti maestri spirituali ai acestui secol, Jamayanga Chokyi Lodro. Este unul dintre cei mai indragiti si cautati interpreti ai budismului tibetan din lume.

In cartea lui am gasit cateva invataturi pe care vi le redau exact asa cum sunt scrise:

“Un proverb tibetan spune: Daca Trotung n-ar fi fost atat de rau si intrigant, Gesar nu s-ar fi putut niciodata ridica atat de mult (trotung tro ma tung na, Grsar ge mi sar). Gesar a fost marele razboinic at Tibetului, ale carui fapte formeaza cel mai mare poem epic din literatura tibetana. Gesar inseamna neimblanzitul, cineva care nu poate fi niciodata infrant. Din clipa in care s-a nascut, maleficul sau unchi, Trotung a incercatprin toate toate mijloacele sa-l ucida. dar cu fiecare tentativa, Gesar devenea tot mai puternic. De fapt, doar multumita stradaniilor lui Trotung a devenit el atat de mare.

Dificultatile si obstacolele daca sunt corect intelese si utilizate, se pot dovedi adesesa o sursa neasteptata de putere. In biografiile maestrilor veti vedea adesea ca daca nu ar fi avut de infruntat dificultati si obsatcole, ei nu ar fi descoperit forta de care aveau nevoie pentru a se ridica deasupra lor. Ori de cate ori pierderile si deceptiile vietii ne invata lectia nepermanentei, ele ne aduc mai aproape de adevar.

La fel cum valurile spala tarmul dar nu distrug stancile, ci le sculpteaza in niste forme minunate, si caracterele noastre pot fi modelate, iar marginile aspre slefuite de schimbari. Prin eroziunea schimbarilor putem invata cum  sa ne formam o atitudine blanda, dar ferma. Increderea in noi insine creste si devine cu atat mai mare cu cat bunatatea si compasiunea incep in mod natural sa radieze din nou si sa aduca bucurie altora” (Cartea tibetana a vietii si a mortii, Sogyal Rinpoche)About the Author


0 Comments


Be the first to comment!


You must be logged in to post a comment.