Thailanda: turism, sejur si vacanta – Thaistory.ro
Thailanda noastra. Oameni, experiente si povesti culese de o familie îndragostita de aceasta tara
Royal-Silk-HolidaysOameni

14/03/2013

Calugarii budisti din Thailanda

More articles by »
Written by:
Tags: , ,
IMG_4805

O zi din viata unui calugar budist: in Thailanda sunt peste 29.000 de temple, iar rutina din ele este, de obicei, asemanatoare.

“Inainte era foarte raspandit printre barbati obiceiul ca, dupa pensionare, sa devina calugari budisti. Asta insemna ca renuntau la tot, inclusiv la familie, dar in schimb, se pregateau si se rugau pentru o viata viitoare mai buna”, mi-a explicat in prima zi din Bangkok barbatul care ne-a asteptat la aeroport.

Prima oara cand am vazut in Koh Phangan un calugar tanar, sprijinit de un scuter si razand cu un barbat de pe strada, nu mi-a venit sa cred. Apoi am vazut ca templele sunt construite in mijlocul oraselor, in agitatia urbana, si sunt deschise oricui: adeseori, treci prin curtea templelor ca sa ajungi de la o strada la alta. Explicatia am primit-o tot de la insotitorul meu care mi-a spus ca, in trecut, templele aveau pe langa scopul religios si pe cel educativ, aici fiind scoala asezarii. De aceea nu sunt nici izolate si nici inchise.

Tinerii pot sa devina novici de la orice varsta, dar barbatii pot deveni calugari doar dupa 20 de ani. Un barbat poate sa ramana calugar cat timp isi doreste, chiar si o singura zi. Cel mai des intalnit este intervalul de  trei luni, desi uneori barbatii aleg sa fie calugari pentru tot restul vietii.

O zi de calugar budist din Thailanda

4.00 Calugarii se trezesc, mediteaza pentru o ora si  canta, inca o ora, cantece religioase.

6.00 Ies din templu si umbla desculti prin imprejurimi, iar oamenii le ofera mancare. Sa oferi ceva unui calugar este un gest care-ti aduce foarte multa onoare.

8:00 Calugarii se intorc la templu, mananca impreuna si se roaga pentru pacea si binecuvantarea lumii.

Inainte de ora 12.00 Unii dintre ei iau o masa usoara. Este ultima masa solida pe care o pot lua pana la rasaritul soarelui de a doua zi.

13:00 Ore de invataturi budiste. Unii merg la scoala in afara templului.

18.00 Doua ore de meditatie si de rugaciuni.

20.00 Calugarii se retrag sa-si faca temele.About the Author


0 Comments


Be the first to comment!


You must be logged in to post a comment.