Thailanda: turism, sejur si vacanta – Thaistory.ro
Thailanda noastra. Oameni, experiente si povesti culese de o familie îndragostita de aceasta tara
Royal-Silk-HolidaysExperiente

25/03/2013

Cabbages & Condoms in Bangkok

IMG_4433

Cabbages & Condoms, restaurantul din Bangkok unde primesti prezervative atasate restului.

Sunt obosit. De-a dreptul epuizat. Acum trei ore am aterizat in Bangkok, am incercat sa dorm putin, nu am reusit, si cand am crezut ca s-a racorit am iesit sa mancam de seara. Strazile sunt inca pline, aerul este irespirabil, trotuarele minuscule. Mergem in sir indian. Eu sunt primul. Adina si Vladimir, tinut strans de mana, vin in spate. Depasim cateva tarabe cu mancare si, spre norocul nostru, in cateva minute ajungem la Cabbages & Condoms.

Locul e o adevarata oaza in agitatul Bangkok. Sunt la doar doua minute de sosea si ma simt ca intr-o jungla. Sunt inconjurat de vegetatie. Lumina este difuza, data de mii de beculete atarnate si se aud pasari. E placut si relaxant.

Restaurante cu atmosfera relaxanta si mancare buna sunt destule in Bangkok. Cabbages & Condoms, dupa cum ii spune si numele, este insa ceva special. De ce Condoms? Pai simplu – pentru ca peste tot sunt prezervative: oameni din prezervative, inclusiv un cuplu din acelasi material, in marime naturala, mesaje care promoveaza folosirea acestora si, odata cu restul, primesti un prezervativ. Am studiat oamenii din prezervative si iti garantez ca nu e munca usoara, e aproape opera de arta.

Ce este Cabbages & Condoms

Cabbages & Condoms este mai mult decat un restaurant din Bangkok care ofera prezervative si este decorat cu oameni din prezervative. A fost infiintat de Asociatia pentru Dezvoltarea Populatiei si Comunitatii (PDA), una dintre cele mai mari si de succes organizatii non profit din Thailanda, fondat in 1974 de Mechai Viravaidya. Principalul scop al acesteia a fost promovarii plannigului familia. La acea vreme, in conditiile unei cresteri demografice accelerate, era nevoie de masuri si actiuni care sa reglementeze, mai ales in regiunile cu populatie saraca, o situatie cu potential de criza: o medie de sapte copii la o familie.

Mechai Viravaidya, alias Mr.Condom

Politician cunoscut in Thailanda, Mechai Viravaidya nu s-a limitat la o promovare temporara si de forma. A luat lucrurile foarte in serios: PDA a inceput sa actioneze in zonele rurale si urbane sarace din nordul Thailandei, unde ritmul de crestere a populatiei devenise ingrijorator iar cunostintele si accesul la acest tip de informatii era limitat. A organizat campanii, a cooptat drept voluntari persoane respectate in comunitatile respective pentru a promova si furniza masurile contraceptive. A incurajat taximetristii sa ofere prezervative clientilor. Si-a castigat porecla de Mr Condom, iar prezervativele erau adeseori alintate cu numele Mechais.

  • Actiuni intreprinse de Asociatia pentru Dezvoltarea Populatiei si Comunitatii (PDA)

PDA a continuat cu campanii in domeniul sanatatii, grupuri bine stabilite: triburile din nord, adolescentii, muncitorii din fabrici, imbunatairea conditiilor de viata ale populatiei sarace, dezvoltarea resurselor de apa, educatie si prevenire HIV, protectia mediului.

De ce Cabbages & Condoms?

Numele Cabbages & Condoms vine de la crezul lui Mechai Viravaidya: pentru ca un program de plannig familial sa aiba succes deplin este nevoie de masuri contraceptive la fel de acceptate si de accesibile ca legumele din piata!

Afla mai multe despre Cabbages & Condoms!About the Author


0 Comments


Be the first to comment!


You must be logged in to post a comment.