Royal-Silk-Holidays



Experiente

27/01/2012

Nuca de cocos, fructul miraculos al Thailandei

More articles by »
Posted by:
Tags: , , , , ,
IMG_0622

In Thailanda, nuca de cocos este fructul si alimentul perfect: caldurile tropicale ne seaca de puteri, cautam briza, umbra si bem multe lichide – daca n-ar fi nuca de cocos, hidratarea noastra ar avea mult de suferit.

Este tot mai cald pe Koh Bulone. Sezonul secetos este doar la inceput, dar soarele arde inca de pe la opt dimineata. Cearsafurile sunt umede de transpiratie, iar apa rece nu mai racoreste pe nimeni. Concuram pe locurile umbroase cu mustele, tantarii si alte ganganii, la fel de ametite de caldura ca si noi. Pe temperaturile astea, lenea devine o necesitate. Pur si simplu, simti ca nu mai poti: picioarele se inmoaie, ochii se inchid, gandurile se leaga greu, senzatia de foame dispare. Pe coltul nostru de insula, lumea doarme de la pranz si pana pe la patru dupa-amiaza. Nici macar cei mai dornici de bronzat si entuziasti turisti nu stau la soare. Se adapostesc la umbra si incearca sa prinda briza cu un shake sau cockteil de fructe alaturi.

Viata la 35 de grade pe o insula din Thailanda

De vreo ora, din curtea imamului se aud incantatii si rugaciuni scurte – o revista a presei locale, am aflat ulterior. Ceea ce credeam ca ar fi rugaciuni sunt scurte stiri, spuse la difuzor, despre viata satului: cine a murit, cine s-a nascut, preturi la produse si alte informatii de interes pentru comunitatea locala. Batranul a continuat asa mult timp, pana cand a fost si el toropit de caldura amiezii si s-a oprit. Nici copiii nu sunt afara la orele astea. Stau la umbra ori se joaca feriti de caldura, cu o vopsea alba pe fata care-i protejeaza de soare. Daca te uiti in departare, vezi cum se ridica aburii caldurii. Pe toropeala asta, orice actiune, cat de neinsemnata ar fi, ia proportii mari, si orice desfasurare de energie devine un eveniment notabil. Ca acum: barbatii de pe plaja Panka au gasit un sarpe veninos ascuns intr-o scorbura si au venit cu un cos sa-l duca in jungla. Apoi, au adus o centipeda veninoasa, careia i-au taiat acul inveninat, si o pun pe trup si braveaza. Cred ca si saptamana viitoare se va vorbi despre aventurile de astazi. In cele din urma, Sis s-a hotarat sa coboare din copaci niste nuci de cocos.

Recoltarea nucilor de cocos

Nucile de cocos cad de la vreo 25 de metri inaltime si se raspandesc pe gazonul din fata bungalourilor noastre. Unele ajung intregi la pamant, cele care sunt prea coapte se sparg si-si imprastie sucul prin iarba, spre crunta dezamagire a lui Catalin care plange dupa fiecare fruct pierdut. O saptamana a tot umblat prin jungla cautand cocotieri salbatici, uneori se chinuia si cate o ora, cu tot felul de viclesuguri si prajini de bambus improvizate, sa puna mana pe prada pe care apoi o savura singur pe stancile de pe mal. Acum, avem cate vrem pe gratis. Sunt sigura ca thailandezii de pe aici i-au vazut strategiile, dar cred ca nu le pasa catusi de putin de pagubele pe care le facea cand disparea in jungla. Ba chiar, i-au facut cadou un topor cu care sa le sparga mai cu spor. Gestul lui Catalin era dictat de nerabdare. Nu am inteles de ce oamenii de aici se codesc atata sa stranga nucile de cocos. De fiecare data cand intrebam de suc de cocos, mai ales ca le vedeam cum atarna in copacii de pe plaja, imi ziceau “later”, “dangerous” sau dadeau din umeri.

ACROBATIE LA 25 DE METRI FARA PLASA DE SIGURANTA Recoltarea nucilor de cocos este o indeletnicire periculoasa: un barbat se urca-n varful copacului, cu mainile si picioarele goale, trece peste coroana de nuci si, cocotat deasupra lor, le impinge cu piciorul cu putere, ca sa se desprinda si sa cada. Sis se ocupa de asta de la opt ani si spune ca nu a cazut niciodata. Ca mai toti barbatii de aici, Sis este slab, dar nu firav. Nu are pic de burta, picioarele lui sunt cat mainile mele de subtiri, dar puternice si pline de fibra (nu vezi deloc grasime pe trupurile intunecate ale barbatilor de aici, indiferent de varsta). Sis a urcat sprinten, ca o maimuta, pana la cei 25 de metri, pipaind coaja copacului cu labele picioarelor, devenind una cu trunchiul, si acum se strecoara printre crengile mari, se ghemuieste, isi face loc si arunca nucile la pamant. Cand soarele arzator l-a ametit in varful copacului, s-a oprit, a spart o nuca cu toporul si a baut-o pe loc. Apoi, si-a reluat treaba. Noi, cei de jos, trebuie sa ne tinem departe – accidentele pot fi fatale. Am mai vazut cascadoria asta in Samui si-n Phangan, dar facuta cu maimute special dresate: daca cineva are un cocotier si fructele sunt copte, cheama omul cu maimuta (ling gaeng) si aceasta se ocupa de toata treaba. Dar aici, in sudul adanc al Thailandei, maimuta este omul.

Nuca de cocos: beneficii

Nuca de cocos este un fruct miraculos. Este samanta viitorului urias de aproape 30 de metri si unul dintre cele mai sanatoase alimente din lume. Chiar si ritmul in care rodeste un cocotier este uimitor: dupa ce o recolta a fost adunata, dureaza doar doua luni pana sa poata fi culese alte nuci. Dupa ce sunt recoltate, fiecare parte a fructului poate fi folosita! Pentru suc, sursa bogata de antioxidanti si cea mai buna modalitate de hidratare la tropice, sunt bune numai cele mici si inca verzi. Cu cat sunt mai mari si mai galbene, lichidul din ele fermenteaza. Raman insa bune pentru gatit: din coaja interioara, alba (foarte gustoasa, de altfel) se prepara lapte de cocos (nam kofee), fara de care nu se poate pregati curry-ul. Este folosit la majoritatea deserturilor si a dulciurilor thailandeze.Tot din miezul nucii se obtine uleiul de cocos pentru uz cosmetic, care protejeaza pielea impotriva radiatiilor solare, o hidrateaza, previne aparitia ridurilor si este la fel de eficient in tratamentele pentru par. Uleiul de cocos intareste sistemul imunitar si contine acid lauric care, in organism, se transforma in monolaurin, cu efecte distrugatoare asupra bacteriilor si virusilor. Coaja lemnoasa a nucii este folosita pentru bijuterii si suvenire. Primavara trecuta, am plecat din Koh Phangan cu o provizie serioasa de flacoane si borcane de ulei de cocos invelite prin haine. Mi-au ajuns pana ne-am intors in Thailanda si, in perioada asta, nu am mai folosit creme de corp, de fata sau tratamente pentru par. In plus, aici uleiul de cocos este pur si mult mai ieftin decat lotiunile parfumate, tratamentele si produsele pe baza de cocos pe care le gasim in Romania.

Sis a strans nucile din doi cocotieri. A coborat folosindu-si picioarele pe post de maini, pipaind coaja copacului si cautand cu ele puncte de sustinere. Cand a ajuns jos, ne-a zambit, caci ne adunasem buluc in jurul copacului sa-i facem poze si sa-l aplaudam. Si-a sters mainile transpirate de pantalonii lungi si largi, apoi a inceput sa stranga nucile de pe jos.

La ce foloseste nuca de cocos

1.     Pentru suc sunt bune doar nucile de cocos tinere, mici si verzi. Sucul are un gust placut, racoritor, si este usor dulce.

2.     Dupa ce ai baut sucul, spargi nuca si mananci miezul alb cu o lingurita.

3.     Daca nuca este deja ingalbenita si prea coapta, se pune deoparte pentru mancare. Sucul, care are gust fermentat, se arunca, si se pastreaza miezul alb, devenit mai gros si mai tare. Din el se prepara laptele de cocos.

4.     Din tecile nucii de cocos, care pe masura ce cresc sunt crestate cu cate un centimetru pe zi, se extrage o seva dulce printr-un tub de bambus (cca un litru pe zi). Din acest lichid se produce un zahar brun, cu usoara aroma de cafea, folosit ca indulcitor.

5.     Invelisul de fibre al nucii de cocos este folosit pe post de combustibil, pentru fabricarea acoperisurilor sau pentru a umple saltele.



About the Author






0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *